Manuel Bustos Autor: David B.

Anticorrupció opta per l’ingrés a presó de Bustos per la peça de les multes

Anticorrupció vol que Manuel Bustos compleixi la pena imposada per l’Audiència de Barcelona i ratificada pel Tribunal Suprem. El que és el mateix: que entri a la presó ja. La sentència de la peça 30 del cas Mercuri, més coneguda com la peça de les multes, està en fase d’execució i Fiscalia opta per complir la pena i no vol a sentir a parlar de deixar-la en suspens. Ara la sala decidirà.

Hi havia dubtes sobre el paper de la fiscalia. Un paper capital ja que és el Ministeri Públic i la seva opinió és més que escoltada pels tribunals. Fa uns mesos Anticorrupció va arribar a un acord amb l’exgerent dels consorcis comarcals, Paco Fernández, que li va permetre esquivar la presó, i un delicat judici, malgrat condemnar-lo a tres anys per malversació de fons públics. Però Anticorrupció, en aquell acord, palesava que Fernández era un personatge secundari dins la trama del cas Mercuri. Manuel Bustos no ho és. Ell n’era l’epicentre, almenys de la xarxa clientelar de tracte de favors, col·locacions, malversació i tràfic d’inflùencies. L’epicentre de la xarxa de suborns, no s’ha demostrat més, seria Jordi Soriano, l’exportaveu del PP a l’Ajuntament entre 2003 i 2011.

Així que Fiscalia va evitar-li el tràngol a Fernández de passar pel judici però que quedin en res els tres anys de presó a Bustos per la peça de les multes. Així ho ha avançat en un comunicat aquest divendres la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

Sent així, dues de les tres acusacions demanen el compliment de la pena. En primer lloc, Anticorrupció, amb la fiscal Teresa Duerto al capdavant, que ja va fer un minuciós interrogatori a Bustos durant el judici que es va celebrar l’any 2018. En segon lloc, l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. La tercera acusació, la participar, exercida per l’Ajuntament, a l’hora d’executar la sentència no ha dit ni ase ni bèstia i s’ha quedat muda malgrat demanar des de la fase d’instrucció i fins la de recurs passant pel judici una dura pena de presó per Bustos.

Què passarà ara?

La sentència és ferma des de fa mesos. Un cop consultades les acusacions, i les defenses, ara haurà de decidir la secció penal 10 de l’Audiència Provincial de Barcelona, que ja va condemnar Bustos durament a dues penes de presó de 18 mesos cadascuna, tres anys en total, per fer-se retirar dues sancions de trànsit l’any 2012, quan era alcalde de Sabadell. En la sentència es condemna també l’exintendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran. En aquest cas, a un any i tres mesos de presó. Fiscalia no s’oposa a la suspensió de la pena per Duran.

Què li queda a Bustos en el cas Mercuri?

Qui va ser totpoderós alcalde de Sabadell durant la primera dècada del segle XXI ha estat ja condemnat per una peça separada del cas Mercuri, l’anomenada peça Montcada: 16 mesos de presó per tràfic d’inflùencies. També per la peça que afecta Paco Fernández, en aquest cas a títol lucratiu.

A banda d’això, i de la peça de les multes, segons l’acusació popular està pendent de judici per un possible delicte d’omissió del deure de perseguir delictes en la peça 33. A més se li investiga també a la peça 31, per tràfic d’influències, prevaricació, falsedat documental i malversació, i per la important peça 28, sobre l’adjudicació del contracta a SMATSA, on està investigat per tràfic d’influències, prevaricació, suborn o frau electoral. Amb tot, al novembre farà ja 9 anys que va esclatar el cas Mercuri.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Manuel Bustos, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.