Foto portada: Bustos, entrant al TSJC, abans del judici sobre el cas de les multes. Autor: Pol Solà / ACN.

L’Audiència de Barcelona dona a Bustos un mes per ingressar a presó

  • L’exalcalde de Sabadell entre 1999 i 2013 Manuel Bustos té un mes per escollir presó i ingressar-hi.
  • Va ser condemnat l’any 2019 a 36 mesos de presó per la retirada de dues sancions d’aparcament.

Notícia rellevant dins el macrocas Mercuri. L’Audiència de Barcelona dona un mes a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per ingressar a presó per complir els tres anys de condemna per la peça de les multes.

La sentència, de l’any 2018, va ser ratificada pel Tribunal Suprem el passat mes de març i l’Audiència de Barcelona havia de decidir com s’executava. Les acusacions populars, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, i la Fiscalia Anticorrupció, havien demanat el seu ingrés a presó. Anticorrupció considerava que els delictes s’havien produït “amb abús de la seva condició d’alcalde” dins dels delictes contra l’administració pública (dits també de corrupció). L’acusació particular, l’Ajuntament de Sabadell, no s’havia pronunciat al respecte. La defensa de Bustos demanava la suspensió de l’ingrès a presó perquè cap de les dues condemnes superava els dos anys de presó, no tenia antecedents en el moment dels fets, havia pagat la responsabilitat civil i les multes imposades pel tribunal, l’entrada a presó suposava un problema econòmic i familiar i el seu estat de salut ho desaconsellava.

Però l’executòria de l’Audiència, d’aquest mateix dijous i signada pels magistrats Montserrat Comas, José Antonio Lagares, i Ma Vanesa Riva, desestima totes les peticions de la defensa i dona a Bustos un mes per escollir presó i ingressar-hi per complir la condemna.

Per què va ser condemnat Bustos en el cas de les multes?

Bustos va ser condemnat a 36 mesos de presó per dos delictes de tràfic d’influències, més una sanció de 400 euros i inhabilitació de vuit anys. Es tracta de la retirada de dues sancions de trànsit l’any 2012. Pel mateix cas, va ser condemnat l’exintendent de la Policia Municipal Josep Miquel Duran.

Pendent de tres judicis

Bustos ja va ser condemnat l’any 2015 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la col·locació d’una persona a l’ajuntament de Montcada i Reixac. En aquell cas, a 16 mesos de presó. Però la sentència va quedar suspesa al fer un curs de formació en Transparència i Anticorrupció en la Gestió Pública dut a terme entre abril i maig de l’any 2017. Bustos també va ser condemnat, a títol lucratiu, per l’ús de la targeta corporativa del gerent del Consorci de Residus Paco Fernández, qui li va pagar a compte del consorci una nit d’hotel a Sevilla l’any 2012. . Tot i així, Bustos espera judici encara en tres investigacions més del cas Mercuri.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Bustos, entrant al TSJC, abans del judici sobre el cas de les multes. Autor: Pol Solà / ACN.