Garrido, el tiet de Bustos i encara president dels constructors. Autor: David B.

La Fiscalia i l’acusació popular demanen tres anys de presó per a Melquíades Garrido

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC) ha presentat l’escrit d’acusació de la peça 21 del cas Mercuri, que se centra en l’ampliació del local del taller Sitjas Motor SL de manera fraudulenta l’any 2011. En total hi ha 10 acusats de falsedat documental, entre els quals el president del Gremi de Constructors del Vallès i oncle de l’exalcalde Manuel Bustos, Melquíades Garrido, així com l’exregidora i diputada Montserrat Capdevila.

L’any 2009 es van fer les obres, en negre, per passar de 250 a 1.153 metres quadrats al local de Sitjas Motor. Les va fer una empresa de Garrido, que era amic del propietari de l’espai, Antoni Sitjas. Tot en negre com documenta la investigació per eludir el pagament de l’increment de l’Impost d’Activitats Econòmiques. La diferència: uns 1.845,68 euros que portarà tota l’operació a judici. Per aquests fets, l’acusació popular sol·licita l’obertura de judici oral davant l’Audiència de Barcelona. S’adhereix íntegrament als fets descrits i a les acusacions que ha formulat la fiscalia pels delictes de falsedat documental, tràfic d’influències i prevaricació.

El sumari del cas, com ja va documentar aquest digital fa anys, especifica els recels tant de la filla de Garrido com d’algun funcionari municipal a les maniobres del “tiet” en favor de Sitjas. Garrido mou fils entre diversos empresaris a la recerca d’una factura o un albarà amb que justificar les obres. “A ver si nos vamos a meter todos en un follón”, va dir la filla del constructor en un moment determinat (el seu pare tenia els telèfons intervinguts per ordre judicial i ella era la responsable de comptabilitat de l’empresa familair). “Ja veurem com acaba tot això”, diu la funcionària Pilar Saura, qui posa recels a tota l’operació a tenor del sumari. A dia d’avui, tant la filla de Garrido com Saura estan a un pas de seure a la banqueta dels acusats amb un bon grapat de persones més. I és que tot acabarà en judici en els propers mesos.

A qui afecta aquest cas?

La investigació afecta a una excàrrec públic, Montserrat Capdevila, llavors tinenta d’alcalde i diputada al Parlament del PSC, a un càrrec de confiança de Bustos (Xavier Izquierdo, qui ja va seure a la banqueta dels acusats en el cas de les multes, però va ser absolt) i tres funcionaris de l’Ajuntament.

Quines penes se sol·liciten?

Per a Melquíades Garrido les acusacions demanen una pena de presó de 16 mesos i 4.000 euros de multa per tràfic d’influències, i 20 mesos més de presó i 24.000 euros de multa per falsedat documental. En total, tres anys per dos delictes. Garrido era el president del Gremi de Constructors de Sabadell, i ho continua sent una dècada després. A més, és el tiet de l’exalcalde Manuel Bustos. El sumari del cas Mercuri documenta com maniobrava dins dels passadissos municipals, i sovint amenaçava funcionaris i tècnics amb anar al nebot. La filla de Garrido, Luisa Joaquina, també està acusada. Les acusacions demanen vuit mesos de presó i una sanció de 12.000 euros contra ella, que era la responsable de la comptabilitat de l’empresa Construcciones Garrido Martínez.

Per a Antoni Sitjas, propietari de Sitjas Motor SL, demana una pena d’un any i vuit mesos de presó i 24.000 euros de multa per falsedat documental. Tant per a l’exregidora Capdevila com el llavors coordinador d’Urbanisme i Espai Públic de Sabadell, Xavier Izquierdo, demanen unes penes per a cada un d’un any i quatre mesos de presó, a més d’una multa de 4.000 euros i cinc anys d’inhabilitació especial pel delicte de tràfic d’influències.

Més informació:

Foto portada: Garrido, el tiet de Bustos i encara president dels constructors, Melquíades Garrido, sortint de declarar dels jutjats, el desembre de l’any 2012. Autor: David B.

Comments are closed.