Carrer d'en Font o dels Gitanos

El carrer d’En Font passarà a ser el carrer dels Gitanos

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest dijous una moció impulsada per Esquerra Republicana que insta la Comissió de Nomenclàtor a fer oficial l’antic nom popular que s’utilitzava per anomenar el carrer d’En Font, al Centre: el carrer dels Gitanos. L’Ajuntament ho fa a les portes del Dia Mundial del Poble Gitano com “homenatge al poble gitano i la seva aportació a la ciutat”. Es calcula que a Sabadell hi ha prop de 10.000 gitanos.

Segons Esquerra Republicana, 1 de cada 20 residents a Sabadell són gitanos. Unes 10.000 persones en total i sobretot residents a Can Puiggener, Torre-romeu i Espronceda, Campoamor o la Creu de Barberà però també amb presència distribuïda per tota la ciutat, des de Can Rull fins la Plana del Pintor o Ca n’Oriac. Els republicans insisteixen que els gitanos han patit estigmatització i discriminació al llarg de la història i que “l’antigitanisme és una de les xarxes que perviuen a la nostra societat”.

8 d’abril: Dia del Poble Gitano

El 8 d’abril de cada any se celebra el Dia del Poble Gitano i, en aquesta ocasió, a més d’onejar la bandera romaní des de l’Ajuntament, es farà un canvi important. Tots els portaveus han aprovar que es recuperi l’antic nom popular del carrer dels Gitanos, que ara mateix és el cèntric carrer d’En Font.

El carrer d’en Font

Segons fonts municipals, el carrer d’En Font ha tingut diversos noms al llarg de la història, provenint del propietari que hi va edificar les primeres cases. Al segle XVIII, abans de la industrialització, era un camí que envoltava l’aleshores petita vila de Sabadell. Des d’aquell moment fins després de la Guerra Civil va ser el carrer d’En Font, i a partir de 1979 fins ara. Entre 1941 i 1979, durant el franquisme, va ser el carrer del Cardenal Gomà. Però a nivell popular el carrer també s’havia conegut com a carrer dels Gitanos.

Ara els portaveus han traslladat a la Comissió del Nomenclàtor una petició perquè el carrer d’en Font “recuperi el nom original i passi a dir-se carrer dels Gitanos com a homenatge al poble gitano i la seva aportació a la ciutat”.

Maya (ERC): “resolem una anomalia”

La regidora d’Esquerra Francisca Maya és la primera edil gitana en la història de l’Ajuntament. Valora molt positivament l’acord i destaca que més enllà de la font dels Gitanos del riu Ripoll no hi ha cap espai més que recordi el poble gitano: “Resolem una anomalia. I això ens satisfà i em fa molt feliç. Amb aquesta i altres accions, tinc el repte que els gitanos sabadellencs es puguin sentir cada dia més acollits i representats a la seva ciutat”.

Foto portada: el carrer d’en Font, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Comments are closed.