Foto portada: incivisme al parc fluvial del Ripoll. Autor: J.d.A.

La nova ordenança de civisme preveu sancions de fins a 3.000 euros

El ple municipal d’abril debatrà un dels temes encallats des de fa anys: l’aprovació de l’anomenada ordenança de civisme, que ha d’unificar les sancions al voltant de determinades conductes a la via pública. Ho farà en el primer ple ordinari sense el tinent d’alcaldessa que l’havia de presentar, Jesús Rodríguez, qui serà expulsat del grup municipal socialista a l’inici de la sessió.

Rodríguez està de baixa i a hores d’ara és tota una incògnita saber si assistirà al ple, malgrat que el més possible és que no ho faci. En tot cas, ja no serà ell qui presenti la proposta d’ordenança sinó un altre membre del govern del que va ser expulsat fa dues setmanes arran de les seves presumptes amenaces i coaccions a l’alcaldessa, Marta Farrés, que han acabat als tribunals.

Pel que fa a la nova ordenança, se l’esperava des de fa anys. Mandats, gairebé. Arribarà en l’esprint final del mandat 2019-2023 i en fase inicial. Al penúltim ple ordinari del mandat. Després s’obrirà un període d’exposició pública i al·legacions per tenir l’aprovació definitiva, ja al proper mandat el més segur.

Quines novetats inclou aquesta ordenança?

L’objectiu de la normativa és “preservar l’espai públic com a lloc de convivència i respecte”, segons fonts municipals. Posar la música alta, fer festes al carrer, no recollir els excrements dels gossos, portar gossos potencialment perillosos sense lligar o deixar les escombraries fora del contenidor són algunes de les conductes que reglamentarà la nova ordenança.

S’identifiquen una quarantena d’infraccions, que podran ser lleus, greus o molt greus, amb sancions màximes de fins a 3.000 euros o mesures alternatives com treballs a la comunitat per esquivar la sanció econòmica. La sanció mínima serà de 100 euros i la multa anirà pujant en funció de la gravetat, la reincidència o la voluntarietat. Algunes sancions no es podran compensar amb serveis comunitaris.

“No volem recaptar més”

L’Ajuntament argumenta que l’ordenança vol ser més un element de conscienciació que de sanció. “No tenim funció recaptatòria sinó dissuassiva”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui ha presentat la nova ordenança en roda de premsa.

Per redactar el text, que estava en la seva fase final des de finals de l’any 2021, s’han tingut trobades amb agents econòmics com la Cambra de Comerç, el Gremi de Fabricants, les entitats de comerciants, agents socials com la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Creu Roja, ActuaVallès, el Col·legi de l’Advocacia o la Síndica Municipal de Greuges.

Foto portada: incivisme al parc fluvial del Ripoll. Autor: J.d.A.