Foto portada: un moment de la protesta contra l'increment impositiu. Autor: David Jiménez.

El 15% ja és definitiu: aprovat l’increment dels impostos municipals per al 2024

El 15 per cent ja és oficial. L’Ajuntament ha aprovat de forma definitiva l’increment mig d’impostos municipals per a l’any 2024. Ho ha fet amb el vot favorable dels partits del govern (PSC i Junts). S’han tingut en compte algunes al·legacions però no ha estat suficient per seduir cap grup municipal de l’oposició.

La proposta del govern es va presentar a l’octubre i es va aprovar en fase inicial en aquell moment. Es basa en un increment mig del 15 per cent i en suprimir la bonificació total que gaudien les famílies més vulnerables en la taxa de residus, que ara pagaran 15 euros a l’any. Tot després de congelar els impostos l’any 2023, sis mesos abans de les municipals, amb una inflació al 10 per cent. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González (PSC), ha defensat que la proposta és necessària i ha explicat les al·legacions que s’han entomat, que no canvien l’essència de la proposta.

El govern (PSC i Junts), votant l’aprovació definitiva de les ordenances. Autor: J.d.A.

En clau més política, el tinent d’alcaldessa i portaveu del PSC, Pol Gibert, ha reiterat que la pressió fiscal a Sabadell seguirà sent inferior a la dels municipis similars. Ha defensat que l’IPC ha pujat un 16 per cent llarg en els darrers dos anys, més del que ho faran les ordenances. I ha comminat l’oposició a no fer demagògia i separar la despesa en inversions a la despesa corrent. Gibert ha assegurat que no les van pujar l’any passat, amb la inflació desbocada, perquè “hem volgut retardar el màxim possible l’increment d’impostos, que no agrada ningú”. El tinent d’alcaldessa Lluis Matas (Junts per Sabadell) ha reconegut que “no és una acció agradable però és la conseqüència de tenir més costos [inflació] i menys ingressos [plusvàlua]”. Matas ha defensat que és necessària per “tenir serveis de qualitat i poder fer inversions; no ens podem permetre la paràlisi de la ciutat”.

L’oposició: el govern no escolta

Sílvia Renom, d’ERC, ha assegurat que el govern ha mantingut les línies mestres de la seva proposta sense grans canvis. “Quan una família té problemes, s’ajusta el cinturó. Quins ajustaments ens proposa aquest govern?”, s’ha preguntat. Anna Lara, de la Crida, ha assegurat que els canvis són “minúsculs” i ha reiterat el vot contrari, exemplificant que fins i tot es redueixen les bonificacions a les persones que reciclen a casa. Joan Mena, de Sabadell En Comú Podem, ha acusat el govern de no escoltar la ciutat: “no pot ser que tothom estigui equivocat excepte el govern. Tenir majoria absoluta no vol dir tenir raó”. Nuria Acacio, de Vox, ha lamentat que el govern no ha escoltat les al·legacions de les entitats econòmiques ni dels veïns. Cuca Santos, del PP, també s’ha afegit a les crítiques. L’oposició ha criticat que mentre es pugen els impostos un 15 per cent, es compra el Museu del Gas (3,8 milions) o es gasta un milió d’euros en la campanya nadalenca.

Les ordenances, vigents a partir de l’1 de gener vinent, s’han aprovat amb 16 vots a favor (PSC i Junts) i 11 en contra (ERC, Crida, Sabadell En Comú Podem, Vox i PP).

Foto portada: un moment de la protesta contra l’increment impositiu del 27 de novembre. Autor: David Jiménez.