Foto portada: ofrena floral de l'entitat Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros a Catalunya. Autor: David B.

Agermanament, amb unanimitat però polèmica, amb San Sebastián de los Ballesteros

El ple municipal ha aprovat per unanimitat l’agermanament entre Sabadell i el municipi cordovès de San Sebastián de los Ballesteros, poble d’origen d’un centenar llarg de veïns de Sabadell. Malgrat que tots els partits han votat a favor, el punt ha tingut el xoc entre el PSC i Ciutadans per una banda i Esquerra i la Crida per l’altra.

Una delegació de l’entitat amb representants de l’Ajuntament viatjarà aquest cap de setmana al municipi cordovès per refrendar oficialment l’agermanament. Aquest dimarts ha rebut la llum verda del ple. Tots els partits han votat a favor. No obstant, tant Esquerra com la Crida per Sabadell han criticat les formes i el fons del nou agermanament.

Així, segons ha palesat el regidor d’Esquerra Raúl García Barroso, ara s’han canviat els criteris per agermanar-se. Sabadell només té un agermanament amb dos municipis, ambdós de caire solidari, amb l’Argub (Sàhara Occidental) i Matagalpa (Nicaragua), els dos dels anys 90 del segle passat. El de San Sebastián de los Ballesteros no té res de solidari, diu Barroso, qui considera que “ens allunyem del model que teníem”.

“Si es vol reconèixer que un centenar llarg de sabadellencs van néixer en aquest municipi, per què no agermanar-se també amb Guayaquil (Equador), Dakar (Senegal) o Montevideo (Uruguai)? De ben segur que hi ha centenars de sabadellencs nascuts en aquests municipis”, ha dit.

I si es vol reconèixer l’aportació dels milers d’andalusos que van arribar a Sabadell a les dècades dels 50, 60 o 70 del segle passat, o dels murcians, dels castellans o dels extremenys que van arribar també, el camí hauria de ser un altre. García Barroso ha llençat una proposta: agermanar-se amb Tornabous, pedania d’El Tarrós on va néixer el president Lluis Companys, qui va tenir vincles amb Sabadell, i va ser afusellat pel franquisme. Per la seva part, Nani Valero, portaveu de la Crida, ha acusat el govern municipal d’imposar un agermanament a partir d’un compromís en un sopar organitzat per l’entitat Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros de l’any 2020. Un compromís que s’ha complert sense diàleg amb la resta de partits del ple, ni criteris clars.

Romeria de Sant Isidre Llaurador, l’any 2017. Autor: David B.

Les paraules de García Barroso i Valero han provocat una dura resposta del portaveu socialista, Pol Gibert. Ha recordat que l’entitat porta dècades demanant l’agermanament i que el govern presidit primer per Juli Fernàndez (ERC) i després per Maties Serracant (Crida) no va ni respondre’ls. “Els sembla perfecte tenir un agermanament amb municipis amb els que no tenim cap relació directa però no els sembla bé agermanar-vos al municipi de procedència d’un centenar llarg de sabadellencs. Els darrers agermanaments són dels anys 90. Però el món evoluciona. Han passat més de 20 anys. Si no els agrada l’agermanament, expliquin els motius, parlin clar i votin en contra. Però siguin coherents”.

Des de Ciutadans, Adrián Hernández també ha carregat contra ERC i la Crida: “tenien la mateixa proposta el mateix mandat i no va haver-hi ni debat. Em dol que posin excuses per això”. Hernández ha valorat l’aportació de l’entitat Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros en Catalunya, amb seu a la Masia de Can Rull:

“Una entitat oberta, plural, on s’han fet conferències de ponents obertament independentistes. I també presentacions de llibres d’autors obertament en contra de la independència. Potser l’única entitat que celebra la Diada de Catalunya i el Dia de la Constitució. Una entitat que fa una gran aportació, on qui no hi va és perquè no hi vol anar”.

Tant Esquerra com la Crida han palesat que no s’oposaven a l’agermanament en concret sinó que questionen tant el mètode com el criteri. Per la seva part, tant Junts com Podem han destacat els vincles entre els dos municpis per votar-hi a favor. El president de l’Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros en Catalunya, Joaquín Lesmes, ha seguit el ple municipal, on ha intervingut a l’inici de la sessió.

Més informació:

Foto portada: ofrena floral de l’entitat Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros a Catalunya, el passat dissabte al parc de Catalunya. Autor: David B.