Foto portada: el tinent d'alcaldessa Pol Gibert i l'alcaldessa Marta Farrés, al ple municipal de juny de 2022. Autor: David B.

Aprovada la moció antiokupacions del PSC

El dret a l’habitatge, però sobretot, les ocupacions, de nou al ple. A instàncies del partit de govern, del PSC, s’ha aprovat una proposició, una declaració política, demanant més recursos per garantir el dret a l’habitatge però també més eines legals i policials per lluitar contra les ocupacions. Hi han votat a favor també els regidors de Ciutadans i de Junts. En contra ERC i la Crida. El text ha irritat sobremanera la Plataforma pel Dret a l’Habitatge i la Crisi, més coneguda com la PAH, qui ha acusat els socialistes de posar-se al costat dels poderosos i contra els febles.

El text ha sublevat la PAH, qui s’ha concentrat a les portes del ple des de les cinc de la tarda. Una activista de l’entitat ha intervingut a l’inici del debat acusant el govern municipal, esmentant Marta Farrés o el tinent d’alcaldessa de Seguretat, Jesús Rodríguez, de posar-se al costat dels grans tenidors i criminalitzar els més febles.

El text que els socialistes han portat al ple va en línia del que va aprovar l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, presidida per Marta Farrés, qui fa setmanes va denunciar la manca d’instruments legals per afrontar les ocupacions problemàtiques a la vegada que els ajuntaments no tenen prou recursos per garantir el dret a l’habitatge. Sempre amb el paper de les màfies que trafiquen amb les ocupacions com a context.

Un moment del ple, amb activistes de la PAH, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

“L’única màfia que hi ha és la que trafica amb els pisos buits i qui no els posa a disposició de les famílies”, ve a dir la PAH. Sí hi ha màfies, diu el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés (PSC). A Sabadell: al carrer Cellers, al carrer Gràcia, al carrer Pare Sallarés o al carrer Tetuán, on hi ha màfies que fan la vida impossible als veïns. El regidor ha vinculat l’increment de les plantacions de marihuana a aquestes ocupacions, i la pràctica d’ocupar un pis i vendre les claus. “Veritables màfies als nostres barris que tots sabem que són una realitat”, insisteix Cortés.

Què diu la moció que ha sublevat la PAH?

El text proposat pels socialistes requereix als grans tenidors que cedeixin als ajuntaments els habitatges buits que tenen. I demana a la Generalitat més recursos per incrementar els ajuts socials i potenciar el parc d’habitatge social. Però a continuació sol·licita cobertura a l’actuació policial per a desocupacions, jutjats i una fiscalia especialitzada per als delictes d’ocupació, un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb les usurpacions d’immobles, clarificar els delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat i incloure agreujants als delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat si es fa per tenir un lucre en la cessió de l’immoble ocupat.

Qui ha votat a favor? Qui en contra?

A nivell polític, Junts ha assegurat que la Sareb segueix sense posar a disposició els habitatges de la seva propietat. El focus per al govern central: “L’Estat no fa i tampoc deixa fer”, assegura el portaveu Matas. Hernández (Cs) ha assegurat que, a la vegada que hi ha problemes per accedir a un habitatge, també és cert que hi ha ocupacions i màfies vinculades a l’ocupació. “Sabem que hi ha veïns delinqüents amb plantacions de marihuana que fan la vida impossible al barri i amb poques famílies problemàtiques es degrada un barri. Ho hem vist a Can Deu. Del costat de qui ens posem? Del delinqüent que ha ocupat i fa la vida impossible als veïns?”, s’ha preguntat. Cal lluitar pel dret a l’habitatge i cal lluitar contra les ocupacions, diu, tot recordant que “si la moció té una debilitat és que la presenta qui a Madrid fa impossible que es compleixi,el PSC”.

La moció també ha irritat ERC i la Crida. El regidor republicà Raúl García Barroso ha mantingut que la problemàtica no és normativa ni jurídica, tampoc policial, sinó “social”.

“L’ocupació és sovint la darrera sortida a una situació desesperada: perdre el sostre. La PAH mai ha promogut habitatges de persones físiques, només de grans tenidors. Ho saben”, ha insistit, tot acusant els socialistes “d’estar en campanya electoral”.

Per la seva part, la regidora de la Crida Anna Lara acusa els socialistes “d’anar criminalitzant la PAH” i filar molt poc prim: “volen estigmatitzar tothom qui ocupa a delinqüent. També hi ha propietaris i llogaters delinqüents i no fan el mateix que fan amb les persones que no tenen més remei que ocupar”. En canvi, Serveis Socials i l’Ajuntament en general recomana “anar a la PAH” les persones que tenen un problema habitacional. La regidora no adscrita, abans a Podem, Marta Morell, no està d’acord amb “relacionar tota l’estona l’ocupació i delinqüència. Deixin de fer política amb les persones vulnerables”, ha demanat.

Foto portada: el tinent d’alcaldessa Pol Gibert i l’alcaldessa Marta Farrés, al ple municipal de juny de 2022. Autor: David B.