Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Eloi Cortés. Autor: J.d.A.

Aprovat l’increment d’impostos del 15% en fase inicial: temps per al·legar

  • Farrés: “ni soc Harry Potter ni puc multiplicar els pans i els peixos ni puc fer miracles”.
  • L’oposició carrega a esquerra i dreta contra el “sablazo” fiscal del 15 per cent.

“Ni soc Harry Potter ni puc multiplicar els pans i els peixos ni puc fer miracles. Hem perdut 9 milions per la l’impost de la plusvàlua i ningú ens ho ha compensat. Patim una gran inflació, els costos estan disparats i el món municipal està mal finançat. No ens agrada anunciar increments d’impostos però no ens queda un altre remei”. Així ha defensat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, l’increment d’impostos, que s’ha aprovat amb grans crítiques de l’oposició.

El govern municipal (ampliat recentment amb els dos regidors de Junts) ha donat llum verda, en fase inicial, a les ordenances fiscals per al 2024, que augmenten els impostos i taxes municipals un 15 per cent de mitjana per recaptar 11 milions d’euros més cada any. Ara s’obrirà un període de 30 dies perquè particulars, entitats i empreses puguin presentar al·legacions, amb la intenció que les ordenances siguin aprovades abans que acabi l’any i es puguin aplicar a partir del gener vinent.

Amb majoria absoluta, el que passi als plens perd notorietat. Però les partides polítiques es juguen a diversos taulells, i el plenari n’és només el més institucional. També es juga (o es podria jugar almenys) al carrer, si hi haguessin protestes; als despatxos, presentant al·legacions, i també a l’opinió pública i publicada, que també inclou les xarxes.

Així ha anat el ple

En el primer taulell, el govern no ha tingut problemes per aprovar les ordenances aquest migdia. Ho ha fet de bracet al soci ara ja formal, Junts per Sabadell. “Continuarem estant per sota de la mitjana comarcal malgrat l’increment”, ha defensat Lluis Matas, nou sisè tinent d’alcaldessa. En només un any de diferència, Junts va impulsar i Farrés va validar la congelació d’impostos quan els preus estaven desbocats al 10 per cent. Ara Farrés ha impulsat i Junts ha validat un increment fiscal del 15 per cent de cop. El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha argumentat que la “històrica” baixa pressió fiscal sabadellenca i la inflació, més la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua, deixen en una situació complexa les finances municipals. “Per prestar els mateixos serveis que fa quatre anys, gastem 20 milions d’euros més”, assegura Gibert.

En contra s’ha situat la resta de l’oposició, tant la d’esquerres com la dreta. “Una pujada històrica del 15 per cent lineal. Congelar els impostos el 2023 per raons electorals vaticinava un sablazo en diferit al 2024; ara ha arribat”, ha insistit el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez. “Estem en risc de fallida? Només així s’entendria una pujada així”, s’ha preguntat Joan Mena (Sabadell En Comú Podem), acusant el govern de portar una setmana amb missatges “contradictoris”: “Un dia anuncien una pujada d’impostos del 15 per cent, al següent que s’incrementa la despesa del govern i dos dies més enllà la compra del Museu del Gas”. “Tenien un superàvit milionari, que ja no existeix, i estem a les portes del dèficit pressupostari. Ara pugen impostos per pagar les seves juergas polítiques com l’entrada de Junts al govern o comprar el Museu del Gas”, ha indicat la portaveu de Vox, Núria Acacio. “La pujada d’impostos és marca de la casa dels socialistes. Era qüestió de temps”, ha dit Cuca Santos (PP). La Crida s’ha mostrat molt crítica amb la supressió de la bonificació a la taxa de residus per les 10.000 famílies més vulnerables, que ara pagaran 15 euros anuals.

Temps d’al·legacions

Ara s’obre el meló dels despatxos. Particulars, empreses, entitats i formacions polítiques poden al·legar contra l’increment fiscal. La Crida n’ha anunciat “bastantes”. També el PP. El Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), que representa el Gremi de Fabricants, el Centre Metal·lúrgic, Sabadell Comerç Centre, Ca n’Oriac Comerç, els col·legis i els gremis professionals entre altres entitats, s’ha mostrat molt crític amb la proposta governamental. Per tant, es preveuen al·legacions. També l’ha criticat la Cambra de Comerç i Indústria.

Un cop es tanqui el període d’al·legacions, les ordenances tornaran de nou al ple per aprovar-se de forma definitiva. Llavors es podrà analitzar si la xifra del 15 per cent de mitjana s’ha mantingut o reduit. Els preus públics, impostos i taxes actualitzats entraran en vigor el proper 1 de gener.

Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Eloi Cortés. Autor: J.d.A.

Comments are closed.