La fàbrica Artextil, a la Gran Via. Autor: J.d.A.

Ajuntament, UAB, Taulí i ESDi signen un protocol per posar les bases d’un campus a la Gran Via

L’Ajuntament impulsa un protocol de col·laboració entre la UAB, el Parc Taulí i l’ESDi per desenvolupar un campus urbà de ciències de la vida i de la salut a Sabadell. Un primer pas per fer fructificar l’aposta de la ciutat pel coneixement universitari. El ple ha aprovat el protocol amb alguns recels d’Esquerra i la Crida. El tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC), assegura que la finalitat és “donar solvència al que ha de passar”: Escola d’Infermeria a l’Artextil i més pes de la formació i la recerca universitària a Sabadell.

La Universitat Autònoma de Barcelona té el Campus al barri de Covadonga (la Facultat d’Economia i d’Empresa hereva de l’Escola de Comerç i l’Escola d’Enginyeria, hereva de l’Escola d’Informàtica). Ofereix estudis de Medicina al Parc Taulí a través de la seva Unitat Docent. Per la seva part, la Universitat Ramon Llull imparteix estudis universitaris de Disseny a l’ESDi. A futur, hi ha l’aposta local per crear una nova Escola d’Infermeria amb seu al campus de la UAB i a mig termini a la nau Artextil, de propietat municipal. Precisament l’antiga fàbrica seria l’epicentre del futur campus, que estaria centrat no només en la docència sinó sobretot en la recerca i la innovació, especialment en Ciències de la Vida i de la Salut.

Per anar preparant el futur campus urbà de Ciències de la Vida i de la Salut l’Ajuntament ha activat un protocol de col·laboració entre els quatre principals agents implicats: la UAB, la Corporació Sanitària Parc Taulí, l’ESDi i el propi Ajuntament. La finalitat és “anar accelerant” els preparatius del futur eix, que tindria en l’Escola d’Infermeria la seva principal novetat. Aquest voluntat d’accelerar és el que més ha destacat el tinent d’alcaldessa de Presidència, Pol Gibert (PSC).

La presència universitària ve de lluny a Sabadell, tot i que en certa manera ha estat poc destacada i la ciutat ha viscut una mica d’esquenes a la universitat. Una presència que, malgrat tot, ha anat creixent en els darrers anys. L’ESDi imparteix nous estudis de màster, postgrau i bachelor, està creant un coworking i un coliving en una nau lateral, la Unitat Docent de la UAB va cap als 10 anys, i el Campus de la UAB acull també un Postgrau d’Economia Social i Solidària.

Declaració d’intencions

En tot cas, el que s’ha passat pel ple i s’ha aprovat és una declaració d’intencions, una mostra de voluntat política, un compromís polític de que ara va de debò, una forma “d’establir les bases” per incrementar els estudis universitaris a la ciutat i altres serveis addicionals com una residència d’estudiants.

“Sabadell té un ecosistema que convenientment potenciat pot ser un pol important a nivell de país de formació, recerca, innovació i creació d’empreses”, assegura el dictamen que s’ha passat al ple.

El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha recordat que l’any 2018 es va signar un conveni amb la UAB per incrementar la presència universitària a la ciutat. “Va ser el punt de partida del que avui debatem”, ha assegurat. La Crida ha mostrat cert recels recordant que fa entre 14 i 20 anys van haver-hi compromisos similars (llavors es va parlar del projecte Gran Via Digital). Allò no va donar gaire de si però mentrestant es va “vendre fum”, diu Valero, qui té molts sobre el protocol a la pràctica: “El protocol és una declaració d’intencions, deixa dubtes oberts i cal un debat més ampli: l’ús de la caserna i el propi ús de l’Artextil”, ha assegurat tot lamentant que la comissió de seguiment no inclogui membres de l’oposició. La comissió de seguiment tindrà vuit membres, dos per cada agent que signa. Ciutadans ha donat un marge de confiança a la proposta. Francesc Baró, de Junts, ha donat la benvinguda al protocol, en la línia a més de reformular la Gran Via.

Ara en tot cas el protocol s’ha de plasmar amb convenis de col·laboració bilaterals entre l’Ajuntament i els agents signants. Tot a l’espera del que pugui passar amb l’Escola d’Infermeria.

Foto portada: la nau Artextil, fa algunes setmanes. Autor: J.d.A.