Foto portada: el solar on ha d'anar l'edifici de l'institut Narcisa Freixas. Autor: David Chao.

Cedit, entre incertesa amb el calendari, el solar per fer l’institut Narcisa Freixas

El ple municipal ha aprovat la cessió d’un solar al barri de l’Eixample per construir l’edifici de l’institut Narcisa Freixas, que ara està en barracons. El calendari és prou incert donat que ara es finalitza una part del tràmit però ara la construcció dependrà de la Generalitat, que acumula alguns compromisos educatius incomplerts.

Tres anys després de configurar-se l’institut Narcisa Freixas, l’Ajuntament ha finalitzat els tràmits per cedir el terreny. Ara el testimoni l’ha d’agafar el govern català, qui té la competència per construir l’edifici. Les famílies temen que faltaran espais si no s’accelera la construcció. L’edifici s’ha de fer a la cantonada entre la carretera de Barcelona i els carrer de Calders i Martí l’Humà, a les antigues cotxeres de la TUS.

Els precedents no són bons. Les famílies de l’escola Virolet, a Can Llong, porten una dècada en barracons, més o menys com les de l’institut Arraona, també al barri de Can Llong. A més, ara que es fa l’edifici de l’escola Virolet, hi ha incerteses sobre si hi haurà prou espai perquè s’ha redefinit el centre com a institut escola i per tant es fa des de P3 fins la secundària. Al Narcisa Freixas ja s’està cursant primer, segon i tercer de secundària.

“La cessió del terreny per fer el Narcisa Freixas avui seria una bona notícia si l’administració competent complís. Però quantes cessions han caducat sense construir? Escola Virolet, Institut Arraona, CAP Can Llong, residència del sud… s’han fet cessions i han caducat perquè en cinc anys no s’ha mogut ni una pedra”, ha reblat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández.

La crítica ha estat parcialment assumida per l’actual regidor d’Educació, Manuel Robles (PSC), qui ha assegurat textualment:

“Nosaltres tampoc confiem en l’equip de govern de la Generalitat perquè apliquen la política de tirar la pilota endavant i a córrer”.

Després Robles ha matisat la seva dura crítica, reconeixent que l’Ajuntament haurà de pressionar a partir d’ara.

El portaveu del principal grup de l’oposició, Gabriel Fernàndez (ERC), ha criticat que el govern municipal hagi trigat més de dos anys en enllestir la cessió del terreny. “Ara podem dir que comença el procés de construcció. Vetllarem perquè sigui el més ràpid possible”, ha assegurat Fernàndez (ERC gestiona Educació a la Generalitat), qui insisteix que la Generalitat no pot pressupostar res si abans no rep el solar. Els representants locals de Junts per Catalunya, Junts per Sabadell, han demanat, a través del regidor Francesc Baró no parlar de barracons sinó “d’aules prefabricades” i “parlar amb propietat al ple”.

La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha lamentat que Sabadell sigui la segona ciutat catalana en nombre de barracons. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, l’ha exhortat a “afinar el tret” perquè la competència educatiu és de la Generalitat de Catalunya.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el solar on ha d’anar l’edifici de l’institut Narcisa Freixas. Autor: David Chao.