Una treballadora de Serveo, al ple. Autor: D.Jiménez.

El contracte de neteja, a concurs: “al millor postor… de nou”

  • El ple aprova les bases del nou contracte de neteja, que creixerà un 9 per cent per evitar una crisi com la de Serveo.
  • L’oposició d’esquerres hi vota en contra i lamenta que l’executiu PSC-Junts ni valori la gestió directa del servei.

L’Ajuntament passarà pàgina a l’època de Serveo com empresa de neteja dels equipaments i treurà de nou el contracte a concurs. El ple ho ha aprovat aquest dilluns, amb un creixement del 9,16 per cent. Així es millorarà prop d’un 3 per cent el sou de la plantilla, i d’altres aspectes com el material, que és una de les queixes de la plantilla. El pressupost serà de 16,2 milions per dos anys. No obstant, fins que acabi el mes de febrer de l’any vinent Serveo ha de seguir prestant el servei. L’oposició d’esquerres s’hi oposa i lamenta que, un cop més, ni s’estudiï la gestió directa del servei.

El contracte regula la prestació de la neteja municipal en prop de 140 equipaments, com centres cívics, escoles bressol o pavellons esportius. El 90 per cent del pressupost va destinat a despeses de personal. S’actualitzaran els complements i s’amplien les hores del personal ‘corretorn’, que s’encarrega de cobrir les baixes d’altres treballadores, per garantir la cobertura del servei. D’altra banda, es destinaran més fons a l’adquisició d’estris, maquinària i vestuari.

La crisi Serveo

L’empresa Serveo ha estat l’última de la llarga llista d’empreses que ha portat aquest contracte: Semat, Valoriza, Ingesan… No obstant, mai fins ara hi havia hagut tantes queixes, fins el punt que el propi consistori, en boca de la tinenta d’alcaldessa Montse González, el va titllar com un “cúmul de despropòsits” fa alguns mesos. “La nova contractació millorarà l’anterior”, confia González.

“El govern ha trigat un any en reaccionar”

L’oposició d’esquerres ha lamentat una “oportunitat perduda”: apostar de nou per treure a concurs un contracte fonamental sense valorar la gestió directa i la subrogació de la plantilla, feminitzada i precaritzada. Un contracte, a més, que destina 9 de cada 10 euros a sous i salaris, que per tant no necessita de grans inversions en maquinària.

“No dubtem que hi hagi millores però sembla que no hem après res”, ha assegurat Sílvia Renom (ERC). Per a la Crida el contracte amb Serveo ha estat un “desastre”, ha dit Anna Lara. “Però és ara quan podem posar condicions i decidir qui el presta. I el nou contracte no canviarà res les coses”, ha lamentat. Mena, de Sabadell En Comú Podem, ha assegurat que el govern “ha trigat un any a reaccionar” i que ara “tornarem a externalitzar el servei; tornarem a repetir errors: si hi ha algun servei que caldria municipalitzar és aquest. Haguéssim esperat més valentia”, ha lamentat.

Per la seva part, Vox ha demanat mantenir la comissió de seguiment, entre representants dels treballadors, de l’empresa i del consistori, i estudiar a fons un sistema de penalitzacionns en cas d’incompliment del contracte. “Què passarà si es torna a presentar Serveo i guanya?”, ha dit Acacio. Per la seva part, Santos (PP) ha convingut que “Serveo no ha donat la talla” però espera que amb el nou contracte les coses millorin.

Protestes de Serveo. Autor: David Jiménez.
Protestes de Serveo, fa alguns mesos. Autor: David Jiménez.

“No podem evitar que Serveo es presenti; ho saben. Però si hi ha incompliments podrem ser més àgils. No és veritat que hem trigat un any; hem estat des del primer moment i s’han solucionat problemes, però no tots”, ha insistit la tinenta d’alcaldessa. “La internalització no és el nostre model; ens resistim a pensar que només els treballadors públics puguin tenir bones condicions laborals”, ha seguit.

Representants de les treballadores han seguit el ple des de la sala de plens. Amb dues pancartes eloqüents: ‘Serveo fuera‘ per una banda. Però ‘Vendidas al mejor postor… otra vez‘ per l’altra.

Foto portada: una treballadora de Serveo, al ple. Autor: D.Jiménez.

Els comentaris estan tancats