Foto portada: un moment del ple d'abril. Autor: J.d.A.

El ple aprova una moció antiVox entre retrets

  • ERC i la Crida impulsen una moció per posar pals a les rodes a Vox des de l’Ajuntament, les entitats i els mitjans.
  • La resta de partits els acusen de “donar publicitat gratuïta” a l’extrema dreta amb mesures fins i tot il·legals.

El ple municipal ha aprovat una moció proposada per ERC i la Crida a petició de la Plataforma Antifeixista de Sabadell (PAS) i el Casal Can Capablanca per posar pals a les rodes als “partits feixistes”, en relació a Vox. La proposició ha sortit endavant perquè ningú no hi ha votat en contra. Però ha provocat grans retrets els partits. El PSC, Junts i Marta Morell han acusat ERC i la Crida de “donar publicitat gratuïta a l’extrema dreta” des de la sala de plens.

Oriol Manzanera, de la Plataforma Antifeixista de Sabadell (PAS), ha verbalitzat la moció que han portat al ple els grups municipals d’ERC i la Crida. “L’extrema dreta no és una expressió més de la democràcia sinó el germen de la intolerància. No poden formar part del sistema polític com un actor polític més”, ha assegurat Manzanera. Un discurs semblat al dels proposants. Gabriel Fernàndez, d’Esquerra, ha insistit que “no es pot tractar el feixisme com una opció democràtica més” i ha avisat que la seva evolució electoral és “gens menyspreable”. A les darreres eleccions, les autonòmiques de 2021, Vox va ser ser quarta força i va tenir el 7,86 per cent de vots (més info: ‘La Sabadell de Vox‘). Nani Valero, de la Crida, creu que “s’ha blanquejat el feixisme” com una de les causes del seu ascens. Ha alertat, com també la PAS, que “els feixistes tornen a estar a les grades de la Nova Creu Alta captant joves per la seva causa”. “Tenim molta feina per endavant; hem de fer alguna cosa”, ha insistit.

Què demana la moció?

La Plataforma Antifeixista demana que totes les organitzacions polítiques “rebutgin” la presència dels partits “feixistes”. Com fer-ho? Ni l’Ajuntament ni les entitats no haurien de deixar els seus espais ni instal·lacions a actes de partits feixistes. Els mitjans de comunicació no han d’incloure la presència de representants dels partits d’extrema dreta al seguiment electoral, els debats o les tertúlies. Finalment, les formacions escollides a les eleccions no acceptin els vots de l’extrema dreta “per acció ni per omissió”.

“El feixisme no es combat amb prohibicions; es combat amb polítiques”

La moció ha sortit endavant, però amb la resta de partits criticant el fons i la forma de la moció. Pol Gibert, del PSC, ha assegurat que la moció no servirà de gaire i l’ha acusat d’electoralista:

“Arriba al ple a última hora de la nit, impulsada per un casal [Can Capablanca] i recollida per dos partits [ERC i la Crida]. A dos mesos de les eleccions. Sembla que volen fer veure que són més antifeixistes que la resta. És una moció amb un clar biaix. Faran una batalla electoral antifeixista?”.

Gibert ha sostingut que l’ajuntament prevaricaria si nega l’accés a les sales municipals a algú per criteris ideològics. No ho va poder fer el quatripartit quan es va haver d’autoritzar un acte de Vox el gener del 2019 a l’auditori del carrer Lacy. A les entitats no se les pot obligar a fer el que vulguin en les seves instal·lacions. La llei electoral ja regula que han de fer els mitjans de comunicació públics. Els privats tenen els seus criteris periodístics. “Amb prohibicions no es combat el feixisme. Es combat amb polítiques. I no donant-li protagonisme”, ha insistit.

El regidor de Ciutadans Ramón García ha recordat que la moció es presenta a dos mesos de les eleccions i ha acusat els proposants d’emprar el terme “feixista” a conveniència com s’ha fet sovint amb ells. Des de Junts per Sabadell, el seu portaveu, Lluis Matas, ha acusat ERC i la Crida de “donar publicitat gratuïta a l’extrema dreta per un grapat de vots”. Morell ha destacat que “la primera vegada que Vox ha arribat al ple ha estat gràcies a vostès i a aquesta moció. Cal intel·ligència política i no n’han tingut gaire; avui no hauríem d’estar fent aquest debat”, ha assegurat.

Malgrat tots els retrets, ningú ha votat en contra i la moció ha sortit endavant amb els vots d’ERC, la Crida, Junts i Marta Morell. El PSC i Cs s’han abstingut.

Foto portada: un moment del ple d’abril. Autor: J.d.A.

Comments are closed.