Farrés: “posarem tota la maquinària municipal per garantir el dret al descans”

“El jovent té dret a tenir una zona d’oci però aquest dret no pot passar per sobre del descans”. Així ho assegura l’Associació de Veïns Rambla Centre Mercat, molestos des de fa temps pel soroll i les molèsties causades pels usuaris de restaurants, bars musicals i discoteques, especialment després de la pandèmia. Demanen a l’Ajuntament més mesures per garantir la “convivència pacífica”, segons ha dit Eulàlia Tatché, de l’AV. De fet, assenyalen que amb la nova normativa d’oci nocturn (aprovada aquest mateix dimarts) bona part dels locals existents ara no podrien obrir.

Els veïns s’han desplaçat al ple per reivindicar que la nova regulació de l’oci nocturn s’apliqui també a les llicències ja autoritzades anteriorment, considerant que no hi ha “convivència pacífica”. “Hi ha noves circumstàncies que portarien a la denegació de l’autorització dels locals. La nova normativa no és compatible amb l’activitat, horari o efectes molestos de locals que ja existeixen”, indica Tatché, qui, sabent que no es poden revocar les llicències, el que demana en realitat són mesures d’aplicació immediata: neteja, mediació, sensibilització, policia o exigència als propietaris. “No volem paraules buïdes sinó fets”. “Se’ns diu que la situació del centre ciutat és heretada de plans anteriors però això no obvia als actuals representants de l’Ajuntament a resoldre aquesta anomalia”, ha seguit. Els veïns encomanen als regidors que elaborin un pla en aquesta matèria. “És el seu deure”, ha insistit.

Els acords

La proposta tenia un punt i petició única: que el ple de l’Ajuntament dissenyi un pla amb mesures immediates per fer compatibles l’oci nocturn i la restauracio al centre amb el dret al descans del veïnat i pacificar la ciutat en horaris nocturns.

Unanimitat

La regidora Marta Morell (segona tinenta d’alcaldessa) ha descartat l’extinció de llicències però obre la via a establir espais de mediació per trobar les “millors solucions”. Quim Carné, de Junts, s’ha mostrat contrari a allunyar les zones d’oci dels centres urbans perquè mantenint-les hi ha un cert “control social”. Però està d’acord que cal intensificar el control i les accions de neteja o vigilància. També demana “complir i fer complir la normativa” el portaveu de Cs, Adrián Hernández, qui creu que tot l’oci nocturn s’ha concentrat al Centre sobretot des del tancament de la Zona Hermètica. “El dret a la salut està per sobre de la resta i cal ser més exigent en el compliment de la normativa”, ha insistit. “Per què no es compleix?”, s’ha preguntat Nani Valero, de la Crida. “Hi ha una gran responsabilitat en els promotors. Sembla que es resten les mans. L’Ajuntament ha de vetllar que no sigui així i no s’és prou contundent”. El portaveu municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, assegura que “la ciutat ha de tenir zones potents d’oci, cultura i lleure. És un dret”. Però també és un dret i superior el del descans o la salut.

González: “els problemes no se solucionen tancant les llicències”

La tinenta d’alcaldessa responsable de l’àrea, Montse González (PSC), ha reconegut la problemàtica després de la pandèmia, tot acusant però al quatripartit de donar llicències al Centre i de no fer res per evitar les molèsties. No com el PSC, que “no hem atorgat cap llicència d’oci nocturn des del 2019”. González clarifica que l’Ajuntament intensificarà el control de sorolls i “serem implacables”. Fora dels locals, més mediació i sensibilització sobre el tancament de terrasses a l’hora, no servir en gots de plàstic o més presència policial pel seu efecte “dissuasiu”. “Tot això no elimina les molèsties i hem de seguir insistint-hi. Veiem bé fer un pla com demana l’associació per comptar amb totes les veus implicades”.

Eulàlia Tatché, representant dels veïns, intervenint al ple. Autor: David Jiménez.
Eulàlia Tatché, representant dels veïns, intervenint al ple. Autor: David Jiménez.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, també ha volgut dir la seva: “les zones d’oci nocturn no funcionen allà on hi ha habitatge. S’han de traslladar. Però els locals d’oci al Centre venen del Pla General de 1993 i cal gestionar la situació. Tinc clar que forma part de la nostra responsabilitat buscar solucions i posar tota la maquinària municipal per garantir el dret al descans. Continuarem i serem implacables. De fet en els darrers dies hem tancat dos locals d’aquests”, ha insistit. Tots els regidors, els 27, han votat a favor de la moció de l’entitat veïnal del Centre.

Foto portada: una de les veïnes assistents al ple, aquest dimarts. Autor: David Jiménez.