Foto portada: Farrés, tot just ser reelegida. Autor: David Jiménez.

Farrés reedita el càrrec prometent “col·laboració per avançar plegats”

Marta Farrés ja és alcaldessa de Sabadell per segon cop. Així ho ha escollit el ple d’investidura aquest dissabte al migdia. Farrés ha obtingut els 14 vots dels regidors socialistes, i per tant la majoria absoluta. Sense sorpreses, cada partit ha votat el seu propi candidat. En el seu primer discurs, Farrés ha promès dedicació “cada dia” i “col·laboració per avançar plegats”.

A les 13.10 hores, Farrés ha estat proclamada com alcaldessa per Rosa Pareja. Tot just després sis persones presents a la sala de plens ha començat a cridar contra “l’ordenança mordassa”, han llençat uns papers al ple i han abandonat la sala. A les 13.12, s’ha reprès el protocol, Farrés ha promès el càrrec, se li ha posat la insígnia i Pareja li ha entregat la “vara de la ciutat”. S’ha dirigit al mig de la sala, amb els regidors socialistes dempeus i la resta asseguts sense aplaudir. Farrés ha saludat primer Lluis Matas (Junts), després Gabriel Fernàndez (ERC), Nani Valero, Joan Mena (ECP), Nuia Acacio (Vox) i Cuca Santos (PP).

Després ha accedit a la presidència del ple i ha pronunciat el seu discurs. Reivindica el valor dels ajuntaments, “l’àmbit de govern més proper als ciutadans”, el que té major vincle directe amb la ciutadania.

“Això no va de quants vots hem obtingut ni de quina majoria tenim sinó de fer polítiques per a tots. La ciutat no és meva i no és de cap dels que estem aquí. La fem entre tots”, ha assegurat.

L’habitatge, la mobilitat i col·locar Sabadell com a capital són les principals línies per al futur mandat. “Generar progrés, repartir la riquesa i no deixar ningú enrere. Serà la nostra política. Compromesa i tranquil·la. No cal fer grans polítiques des de grans dimensions per canviar el món. Fent-ho bé a Sabadell, estem canviant el món. És l’enorme poder de les ciutats”, ha finalitzat. Un discurs breu, no de arriba a 10 minuts.

Així ha anat el ple

Primer s’ha format la Mesa d’Edat, presidida per la regidora electa Rosa Pareja, la de major edat del ple, i Sílvia García, la més jove. Les dues són del PSC. Elles han presidit la sessió. Després tots els regidors han jurat o promès el càrrec. La regidora del PP i els regidors de Vox han jurat el càrrec. Els del PSC han promès. Els d’En Comú Podem han promès el càrrec “per imperatiu legal” [el formulisme legal obliga a tenir lleialtat al Rei]. Els independentistes també ho han promès, però amb diverses formulacions, apel·lant el dret del poble català a la independència, a la lluita antifeixistes, a tenir una República feminista i social…

Un cop els 27 regidors han acceptat el càrrec en definitiva, s’ha iniciat l’elecció de l’alcalde o l’alcaldessa. Cada nou grup municipal ha tingut cinc minuts per dir si presentava el seu cap de llista a la votació o no, i també a expressar el seu sentit del vot.

Tots els partits han presentat el seu propi candidat. Cuca Santos, del PP, parlant en castellà, ha expressat que es presentaria. Nuria Acacio, de Vox, també en castellà amb uns petits apunts en català, ha dit que estan a l’Ajuntament per tres coses. “Els totalitaris ens han volgut impedir el nostre legítim dret d’estar aquí, amb agressions i amenaces. Vox ha passat”. Ha denunciat “la inseguretat creixent, falta d’habitatge social i assequible, ocupacions que desprotegeixen als seus propietaris, la immigració descontrolada o aquella que vol acabar amb la nostra forma de vida”. Acacio ha finalitzat demanant que soni l’himne d’Espanya al ple, com també sonen Els Segadors.

Joan Mena, d’En Comú Podem, ha reconegut que el PSC podrà governar amb una “certa tranquil·litat” però ha recordat que “no tenim un bon record de les majories absolutes” [en referència al bustisme]. Per això ha animat els socialistes a buscar consensos en el màxim de votacions possibles. “Volem arribar a acords amb els grups del govern i també amb les esquerres presents al ple”. Per la seva part, el candidat de Junts, Lluís Matas, ha assenyalat que caldran “pactes i consensos” sense renunciar a la “República catalana”. “El nostre deure i el nostre contracte és servir la ciutat i ser útils als veïns. Volem sumar i buscar acords en positiu”. La candidata de la Crida, Nani Valero, ha insistit que “farem xarxa i comunitat perquè el sistema aïlla i exclou” i s’ha conjurat per “plantar cara al feixisme”. Gabriel Fernàndez, d’ERC, ha demanat canviar el gris pel verd a la ciutat, plantar cara al canvi climàtic, tenir una mirada social als reptes del segle XXI. Ha parafrasejat Pepe Múgica quan deixa que “la victòria és aixecar-se de nou i tornar a començar”. Finalment, ha parlat Pol Gibert. “Sabadell té veu i vot ara i hem posat Sabadell en marxa. Però no en tenim prou. Sabadell té un gran potencial i el volem aprofitar al màxim”. Per suposat els socialistes proposen Farrés com alcaldessa.

Un cop finalitzada la votació, proclamada Farrés i fet el seu discurs, després d’escoltar Els segadors amb els 27 regidors dempeus (també els de Vox), Farrés ha aixecat la sessió a les 13.25 hores.

Foto portada: Farrés, tot just ser reelegida. Autor: David Jiménez.