Foto portada: un moment de la protesta a la plaça Sant Roc. Autor: David Jiménez.

Farts de barracons: Virolet, Narcisa Freixas i Arraona, al ple

Mobilització de les associacions de famílies amb alumnes en barracons i el moviment veÏnal, que ha aconseguit aprovat una moció al ple per urgir a la Generalitat a acabar d’una vegada per totes amb un dels lideratges de la ciutat: Sabadell és la ciutat amb més barracons fora de Barcelona. Així les AFAs de l’institut Arraona de Can Llong, de l’institut Narcisa Freixas, a l’Eixample, i de l’institut-escola Virolet, també a Can Llong, s’han manifestat a les portes del ple. Són més d’un miler i mig d’alumnes d’un total de 6.000 alumnes de secundària en instituts públics.

La moció ha arribat al ple de la mà de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell. Ha tingut llum verda de tots els grups. Tothom ha votat a favor. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha assegurat que ara li toca a la Generalitat moure fitxa d’una vegada.

“L’Ajuntament ha fet tot el que havia de fer, que és cedir els terrenys. Ara li toca a la Generalitat perquè ells han de fer els edificis. I li exigim”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. “Volem que els alumnes tinguin centres dignes, aules i patis dignes, amb tota la dotació que cal”, ha insistit. “Si les famílies se senten enganyades, jo també. Perquè als calendaris que m’han donat, mai els han complert. Ens han enganyat. Continuarem treballant. Continuaré apretant perquè ens mereixem el mateix que qualsevol altra ciutat de Catalunya”.

El punt deixava en una posició complexa a Esquerra Republicana, qui ara governa en solitari a Catalunya. El seu portaveu, Gabriel Fernàndez, ha anunciat que hi votaven a favor, malgrat tot. Ha parlat de “fracàs col·lectiu”, s’ha compromès a treballar, a pressionar al Govern català i a l’estat si cal perquè no hi hagi més retards i així escurçar “al màxim aquest procés”.

Un moment de la protesta, a la plaça Sant Roc. Autor: David Jiiménez.
Un moment de la protesta, a la plaça Sant Roc. Autor: David Jiiménez.

La regidora de la Crida Aurora Murillo ha parlat de situació “flagrant” assenyalant ERC i també a l’antiga Convergència. “Més de 10 anys en barracons; una vergonya de ciutat per manca de planificació”, ha assegurat, també carregant contra contra el PSC per ser “incapaç de pressionar més”. Les paraules de Murillo han irritat sobremanera l’alcaldessa, qui s’ha dirigit a la regidora amb el conegut gest de ‘tenir molta cara’ a l’espera de rèplica. El portaveu de Cs, José Luis Fernández, ha demanat disculpes i ha parlat de “fracàs de tots”. Fa vuit anys que és regidor i “quan vaig entrar ja parlàvem d’aquest problema i només han fet que retardar els calendaris”. El regidor de Junts Francesc Baró ha reconegut els incompliments del Govern català però ha matisat que la causa és el dèficit fiscal al seu parer. “Impacta moltíssim amb el que podríem arribar a fer”, ha assegurat.

Però què s’ha aprovat?

El text és una declaració política, és a dir, sense validesa legal, com ho són totes les mocions. I parla d’un aspecte, l’educació, competència de la Generalitat. Sent així, el que s’ha aprovat és la petició a la Generalitat de reprendre el calendari compromès fa un temps i que ara s’ha posposat de nou. Mentrestant, es demanen més mòduls addicionals a l’institut-escola Virolet i a l’institut Arraona aquest mateix estiu per no perdre el laboratori, la biblioteca o els desdoblaments el curs vinent. Pel que fa a l’institut Narcisa Freixas es demana que es compleixin els terminis de forma urgent per poder fer batxillerat al mateix centre educatiu.

Foto portada: un moment de la protesta a les portes del ple. Autor: David Jiménez.

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.