Foto portada: la tinenta d'alcaldessa d'Economia, Montse González. Autor: David B

Impostos i taxes municipals, al congelador

Llum verda a congelar els impostos, taxes i preus públics de l’Ajuntament l’any 2023. Les més importants, com sempre, l’Impost de Bens Immobles, la taxa de residus o la plusvàlua. Tal com es va acordar amb Junts per Sabadell l’any passat, els tributs quedaran congelats per a l’any vinent, que és any electoral a més.

Segons ha explicat la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González (PSC), tot es congela excepte un preu públic relatiu a la prestació del cementiri. La resta queda congelada, és a dir, que no es pujaran l’any vinent. Tot prové de l’acord de pressupostos de l’any 2022, que Junts va aprovar a canvi que es congelés la pressió fiscal l’any 2023.

L’any passat els tributs van pujar un 3,5 per cent. No hi havia tanta inflació ni guerra a Ucraïna ni tampoc tanta incertesa sobre el preu del gas a l’hivern. Però si llavors el context era millor però els tributs van pujar un 3,5 per cent, ara el context és pitjor i s’han congelat. Per donar un respir a la ciutadania, segons el discurs oficial del govern municipal i el seu principal aliat des del 2019, Junts per Sabadell.

“No volem traslladar més pressió a la nostra ciutadania”, ha dit González. “Els nostres veïns han vist reduït el seu poder adquisitiu”, ha lamentat Marta Morell, qui assegura que l’Ajuntament fa “la part que ens toca” tot i que tindrà un preu: reduir la capacitat real de planificar inversions o de fer despesa pública.

José Luis Fernández, regidor de Ciutadans, s’avança un any. Ha estat el més planer i clar. Es congelen impostos perquè hi ha eleccions al maig: “l’any vinent ens portaran un increment doble, el d’aquest any i el de l’any vinent”. Anna Lara, de la Crida, ha criticat que les ordenances són una “eina” que ni es vol aprofitar a través d’una congelació lineal “sense que quedi una mica compensada” la pèrdua d’ingressos. Esquerra tampoc ha deixat gaires lloances per al govern Farrés: “porten quatre anys dient que canviarien la taxa de residus i no ho han fet. Primer per la covid, després per la inflació o la guerra i acaben el mandat sense fer res”, ha assegurat Èlia Soriano.

14 a favor, 10 abstencions, 3 en contra

Matas i González han acusat l’oposició de criticar l’any passat que es van apujar impostos i criticar també aquest any que es congelen. PSC, Junts i Morell han votat a favor, ERC i Cs s’han abstingut i la Crida ha votat en contra.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González. Autor: David B