Terrasses al carrer de Sant Antoni, al juny de 2023. Autor: J.d.A.

Així és el pla per “pacificar” les nits al Centre

Set mesos després de comprometre’s-hi, l’Ajuntament ha aprovat un pla per “pacificar” la convivència al centre en horari nocturn després de la moció aprovada al gener. Una plataforma veïnal demanava mesures contra el soroll o la brutícia. El consistori es compromet a incrementar la sensibilització sobre el civisme, la comunicació amb els propietaris dels locals i també la fiscalització, control i si cal sanció de les males conductes. L’Associació de Veïns aprova les mesures i assegura que seran “exigents” amb el seu compliment.

El pla se centra en l’àmbit central, on hi ha una certa oferta d’oci nocturn o restauració, vinguda a més amb la desaparició de la Zona Hermètica. Per exemple, als carrers de l’Advocat Cirera, Sant Quirze, Sant Cugat, Borriana, el Raval de Dins, i el de Fora, o el Passeig de la plaça Major. I es focalitza especialment en el soroll o altres molèsties causades quan els usuaris surten dels locals, com crits, brutícia, vòmits o orins al carrer. La tinenta d’alcaldessa Montserrat González ha explicat el pla. Hi ha tres línies:

  • Sensibilització a propietaris i a la ciutadania. Es contemplen trobades amb els establiments i campanyes de sensibilització com la que s’ha posat en marxa fa uns dies (més info: ‘Campanya contra el soroll‘).
  • Vigilància, inspecció i control policial dels establiments i de l’activitat de les persones que provoquen les molèsties, delimitar el perímetre de les terrasses i aplicar les accions previstes a l’ordenança de civisme, que s’està tramitant. Es preveu posar càmeres de videovigilància, inicialment tres (23 quan el pla s’acabi), i també posar en marxa els serenos o agents cívics.
  • Pal·liar les molèsties, per exemple, amb dispositius especials de neteja.

Eugènia Carol, de l’Associació de Veïns Centre Mercat, ha definit la problemàtica com a “greu” i ha aprovat el document. Ha valorat que s’ha elaborat un text “en un temps curt”. “És un pla que ben aplicat permetrà fer compatible el descans del veïnat i l’oci nocturn”. Carol ha assegurat que seran “exigents” amb el compliment del pla desitjant un “estiu lliure de molèsties causades pel soroll nocturn”.

Recels a l’oposició

El pla ha tingut llum verda amb la comoditat pròpia de la majoria absoluta. Però l’oposició ha mostrat recels. Sabadell En Comú Podem demanaria un debat a nivell de ciutat sobre la relació entre oci i convivència. “El cert és que ens devem una discussió seriosa sobre l’oci nocturn”, convé el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez. La Crida no entén les presses per aprovar-lo a finals de juliol i considera que queda “difús” saber quants recursos s’utilitzaran al compliment de pla.

El pla s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte la Crida, que s’ha abstingut.

Foto portada: terrasses al carrer de Sant Antoni. Autor: J.d.A.