Plaques solars instal·lades al nou edifici del Tauli. Autor: Cedida.

Llum verda a la moció de la Crida per situar l’emergència climàtica més a l’agenda municipal

La Crida vol accions més decidides, i concretes, al voltant de la Declaració d’Emergència Climàtica i l’Agenda 2030, aprovada l’any 2020, poc abans de la irrupció de la pandèmia. El repte de l’escalfament global és tan gegantí que calen accions més decidides a totes les escales. Per això han proposat al ple un seguit d’actuacions i calendaris per anar avançant.

El compromís del govern municipal al voltant de l’emergència és “tebi”, assegura la regidora de la Crida Anna Lara.

“Aquest ritme d’anar fent és insuficient i si no assumim el repte de l’emergència climàtica sempre serà insuficient”, insisteix.

La Crida busca establir calendaris, més o menys ambiciosos. El que han proposat ho era molt. Per exemple demanaven col·locar plaques solars a 70 equipaments municipals abans del 2025, pacificar el 100 per cent d’entorns escolars en dos anys o “ambientalitzar” el 100 per cent de la flota de vehicles municipals abans del 2026. Però no creuen que s’estigui assumint el repte. Per exemple, la Declaració d’Emergència Climàtica i l’Agenda 2030 van néixer sense pressupost ni calendari.

En paraules similars s’ha pronunciat el regidor d’ERC Santi Valls, qui ha acusat el govern de no fer-hi gaire i assegurant que es va desaprofitar una “oportunitat com va fer el desconfinament”. Valls manté que la principal acció de lluita contra l’escalfament global ve del quatripartit: la compra d’autobusos híbrids a gran escala. La moció ha comptat amb la complicitat de Junts per Sabadell. El seu portaveu, Lluis Matas, recorda que la seva formació ha demanat accions en clau verda des de l’inici del mandat i insisteix que el programa Gran Via – Ripoll ja va en aquesta línia. “La mostra és que Europa ens l’ha comprat perquè va en la línia ambientalista”, insisteix.

PSC i Cs: la Crida demana impossibles

Qui no ha comprat la moció és Ciutadans. El regidor José Luis Fernández l’ha definit com a “inviable”. Més o menys igual el PSC, des del govern municipal. La regidora d’Urbanisme, Mar Molina, ha assegurat que el govern fa accions contra el canvi climàtic però que el ritme no pot ser tan ràpid com el que volia imposar la Crida. “Demanen algunes coses materialment impossibles”, diu.

No obstant, el PSC i Ciutadans s’han abstingut i la moció quedat aprovada. Lara, de la Crida, ha insistit que “no volem assumir el conformisme perquè hem de veure on podem apretar i prioritzar”. Lara ha demanat a la resta de regidors que més enllà del calendari s’assumeixi que cal col·locar l’emergència climàtica al centre de l’agenda.

Foto portada: plaques solars ubicades per la Corporació Sanitària Parc Taulí a la teulada de l’hospital. Autor: cedida.

Comments are closed.