Foto portada: el ple municipal d'abril de 2022. Autor: David B.

El ple demana a la DiBa que permeti “fraccionar” el pagament d’impostos com passava a Sabadell

El ple municipal insta la Diputació a facilitar el pagament dels impostos i les taxes municipas en quotes “fraccionades” com passava a Sabadell fins fa uns mesos, quan l’ens provincial va començar a gestionar els tributs. La proposta d’ERC ha tingut llum verda amb els vots favorables de totes les formacions presents al ple.

El govern quatripartit (2015-2019) va instaurar una novetat en el pagament de tributs: l’anomenat Pla de Pagament Personalitzat, que permetia pagar els impostos (l’IBI, la taxa de residus, l’impost de circulació o l’IAE per a les empreses) en fins a 12 quotes mensuals. Un mecanisme per facilitar el pagament de les obligacions fiscals al que es van acollir el 3 per cent dels contribuents sabadellencs però que es va tornar en impossible quan la gestió de la Diputació va començar, el passat 1 de gener.

Ara, el ple ha demanat a l’ens provincial que permeti un mecanisme similar, per facilitar els ciutadans a pagar els impostos d’una forma potser no personalitzada però sí més flexible. Qui els vulgui pagar d’una sola vegada ho podrà fer, com també els que volen fer-ho en diferents terminis. El màxim, ara impossible, eren 12 quotes. Una mena de tarifa plana impositiva.

La proposta s’ha aprovat per unanimitat al ple, amb alguns retrets de l’oposició al govern municipal per “perdre autonomia municipal” amb la decisió de derivar la gestió dels impostos a la Diputació. El problema de base, la cessió, subsisteix, insisteixen la Crida i Ciutadans, com també ERC, el principal partit de l’oposició i qui ha portat la proposta al ple. El portaveu i alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, s’ha compromès a recuperar la gestió dels tributs si és alcalde a partir de juny de 2023.

González (Economia): “la Diputació ha estat sensible”

Però sense entrar al fons de la qüestió, un cop que s’han cedit a la Diputació, es vol que almenys aquest 3 per cent de ciutadans pugui seguir fent el mateix que a Sabadell a partir de l’any 2023. En tot cas, qui tindrà l’última paraula és la Diputació. I sembla que la porta està oberta. El plenari provincial ja va aprovar un posicionament favorable fa uns dies. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González (PSC), ha agraït que l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació “ha estat sensible” per aconseguir un “fraccionament” dels impostos i no tant un “pla personalitzat de pagament” perquè no s’acaba d’ajustar a la normativa vigent. “Estan treballant per poder-ho tenir”, ha afegit.

Foto portada: un moment del ple municipal d’abril de 2022. Autor: David B.

Comments are closed.