Foto portada: una oficina financera tancada a l'avinguda de Barberà. Autora: Alba Garcia.

“Tenim barris que són deserts bancaris”

Moció del PSC i Ciutadans amb la pèrdua de servei presencial de la banca a la rereguarda. “Tenim barris que són deserts bancaris i estem vulnerant el que diuen les convencions europees que és un dret: tenir un accés bancari digne”, ha assegurat el regidor de Cs José Luis Fernández. Montserrat González, del PSC, convé que “cal garantir una atenció més humana i amb menys traves”. La proposta insta la banca a reconduir les seves accions i obre la porta, no sense alertar part del ple, a ubicar caixers a equipaments municipals.

La moció insta la banca (no se’ls pot obligar a res des de l’Ajuntament) a que prestin una atenció presencial digna en tot el seu horari d’obertura. Especialment a la gent gran, que pateixen més la bretxa digital. L’Ajuntament es compromet a reforçar la informació i la formació en capacitats digitals. D’altra banda, l’administració obre la porta, en un marc de negociació amb la banca, a fomentar la instal·lació de caixers automàtics als barris que no tenen sucursal bancària, si cal en instal·lacions municipals.

Marta Morell ha assegurat que s’està “marginant” del servei bancari diverses capes de la població. “Cal fer reflexionar els directius de les entitats bancàries”, ha assegurat el regidor de Junts Quim Carné perquè “s’han confós de cursa i tots volen ser els primers en tecnologia però no poden deixar de banda les persones”. Per la seva part el regidor d’ERC Pere Farrés ha titllat de “repte de país” la pèrdua de presència financera tot tenint clar que “la banca no ha servit mai a les persones sinó que se n’ha servit. No els sorgirà una voluntat solidària. Hi ha d’haver pressió des de les administracions”.

La moció ha estat introduïda per la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAV) a través de Montse Muniente, qui ha assegurat que es vulneren drets, sobretot de la gent gran.

Alerta d’ERC i la Crida

ERC i la Crida han alertat que segons com s’interpreti la moció l’Ajuntament podria acabar pagant els bancs perquè obrissin caixers als barris on han retirat el servei. “És una línia vermella que l’administració acabi pagant-los per fer un servei que haurien de fer”, ha dit Pere Farrés.

Foto portada: un caixer automàtic des de fa anys. Autora: Alba Garcia.