Foto portada: exterior del Museu del Gas, fa un temps. Autor: David Bl

El govern municipal es veu empès a passar per caixa si vol recuperar el Museu del Gas

El govern municipal assegura que està lligat de mans i peus. Empès a pagar a Naturgy si vol adquirir el Museu del Gas. Segons el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Adrián Hernández, si Naturgy va incomplir el conveni del 2006 se li podria haver reclamat fins l’octubre de 2020. Però el quatripartit no ho va fer durant vuit mesos. Tampoc el primer govern de Marta Farrés durant l’any i mig que podia fer-ho.

Naturgy va obtenir una requalificació al barri de Gràcia l’any 2006 a canvi de fer el Museu del Gas a la cèntrica plaça del Gas. Però el conveni que va posar lletra a l’operació no obligava l’empresa a mantenir l’equipament obert durant un període de temps concret. El ple s’ha mostrat ara astorat per la redacció d’aquell conveni. Però el cas és que el text va ser vigent fins la tardor de l’any 2020, segons la interpretació de la Llei de Contractació de 2016. I Naturgy va tancar el museu la tardor de 2018. És a dir, va haver-hi una finestra de dos anys per reclamar. Ningú no ho va fer des de l’Ajuntament. El tinent d’alcaldessa Adrián Hernández ha assenyalat el quatripartit. En aquell moment, Maties Serracant era alcalde; Juli Fernàndez el responsable d’Urbanisme.

“Em pregunto? Què va fer el govern anterior quan li van tancar el museu la tardor de 2018?”. Segons ha anat llegint Hernández, en aquell moment l’alcalde, Maties Serracant, va responsabilitzar Naturgy del tancament i va assegurar que l’Ajuntament no tenia marge d’actuació perquè es tractava d’un museu privat.

El govern Serracant va ser desallotjat per Marta Farrés al juny de 2019, qui tampoc no va reclamar a Naturgy abans de l’octubre de 2020, quan va perdre l’oportunitat. A partir d’aquell moment, segons Hernandez el conveni ja no és vigent i per tant ja no se li pot reclamar res. En conseqüència, i anant al 2023, si l’Ajuntament vol aprofitar el Museu del Gas està obligat a passar per caixa. No se sap quin és import, tot i que fa quatre mesos que Marta Farrés va anunciar un preacord. L’actual govern preveu portar al ple a finals d’any o començaments de l’any vinent la compra del museu. Però no se sap la xifra, i aquest dilluns també s’hi ha passat de puntetes. Se suposa que per la confidencialitat de les negociacions.

L’oposició recela

L’oposició veu amb recels l’operació. Denuncien manca d’informació. Així ho han fet tant ERC com la Crida i En Comú Podem, i també Vox i el PP. “El mal ve del conveni del 2006 però ara ens han d’explicar com en volen sortir”, ha assegurat el regidor Gil, de Vox. “El PSC presenta un preacord a tota pressa en campanya electoral i ara han passat mesos per donar informació i res de res. No sabem ni l’import ni cap a on s’anirà”, ha dit Anna Lara. El regidor Santi Valls, d’ERC, ha lamentat que el museu del Gas es va “esfumar” mentre que el benefici urbanístic que van obtenir va ser “considerable”.

Per la seva part, Lluis Matas, de Junts per Sabadell, s’ha atrinxerat al costat del govern. “No posarem pals a les rodes perquè el projecte va lligat a les nostres demandes”, ha insistit.

Els posicionaments s’han repetit a la votació. En Comú Podem demanava insistir en el compliment del conveni. Com no hi veuen recorregut, el PSC i Junts han rebutjat la proposta. Vox i el PP s’han abstingut. I l’oposició d’esquerres (ERC, Crida i En Comú Podem) ha votat a favor.

Foto portada: exterior del Museu del Gas, fa un temps. Autor: David B.