Nou SOS dels paradistes del mercat de Campoamor al ple

Nou SOS dels paradistes del mercat de Campoamor al ple municipal. Demanaven que se’ls rebaixi la taxa de manteniment del mercat un 50 per cent de forma permanent perquè la seva situació és molt “precària” mentre que l’Ajuntament no ha invertit res per posar al dia una instal·lació durant 40 anys. La proposta ha estat desestimada pel govern municipal, que es compromet a fer millores però assegura que no pot fer vestits a mida.

La moció ha arribat a través de l’Associació de Paradistes del Mercat de Campoamor i el seu president, Èric Acevedo, qui ha acusat l’Ajuntament de “no ajudar-nos”.

“La nostra situació és molt precària i no podem assumir el 100 per cent de la quota. Necessitem temps i que se’ns ajudi”, ha assegurat. Acevedo demana un canvi en les ordenances fiscals per fer-ho possible, i ha acusat el consistori de no arremangar-se.

La polèmica del Mercat de Campoamor ve de lluny. A grans trets: es va construir als anys 80 del segle passat. No s’ha invertit gairebé res en millorar-lo ni potenciar-lo. L’anterior govern municipal, el quatripartit 2015-2019, va guanyar un concurs europeu per modernitzar-lo i convertir-lo en un mercat intercultural.

El compromís electoral del PSC

Durant la campanya de 2019, el PSC es va comprometre per sorpresa a enderrocar el mercat, vist que no funciona, i aixecar un centre cultural i habitatge públic al seu lloc. Van guanyar les eleccions, també al barri, i van començar els tràmits per dur a terme el seu projecte, deixant de banda la reforma del quatripartit i enviant aquests diners per fer un gran parc a l’antic camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics, al costat.

La moció de gener de 2020

La polèmica va ser forta i a finals de l’any 2019, Farrés es va comprometre a deixar aturat el projecte d’enderroc i obrir una taula de diàleg. També obria la mà a ubicar comerços als futurs pisos que s’haurien d’aixecar. Una moció al gener de 2020 va deixar clar el posicionament del ple a favor de la continuïtat del mercat.

Però des de llavors les coses han tornat a divergir. La taula de negociació no es reuneix des de fa mesos i els comerciants senten que el govern no està del seu costat. Des de l’oposició, Raúl García Barroso (ERC) ha sostingut que “el govern ha fet zero promoció del mercat. Traves burocràtiques. Lentitud en els processos quan els paradistes trobaven algú interessat en tenir una parada. Respostes evasives i un any i mig sense convocar la taula”. Des de la Crida, Nani Valero també ha assegurat que “el govern no ha fet els deures”. José Luis Fernández, de Ciutadans, demana “no deixar morir els mercats” i actuar més enllà del que proposava la pròpia moció, que era fet un vestit a mida per als paradistes d’un mercat determinat.

Greuges entre mercats

La proposta ha estat tombada per la majoria governamental: PSC i Marta Morell, i com és habitual els tres regidors de Junts. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González (PSC), ha argumentat que rebaixar les taxes a la meitat és insostenible si es fa amb la resta de tributs i a més injust amb la resta de mercats municipals (Central, Creu Alta, Merinals, Torre-romeu). González sí ha defensat l’actuació municipal i petites actuacions, com il·luminació o pintura. Algun retret als paradistes: “vocació de servei l’hem de tenir tots, també per no tancar les parades sense avisar”. González ha mantingut que l’Ajuntament ha posat un conserge en horari de tarda perquè només hi hagi una sola parada oberta en aquest horari. I de cara a l’oposició els ha preguntat perquè entre 2015 i 2019 “no van canviar ni una bombeta quan estaven al govern”. Des de Junts, Lluis Matas ha sostingut que la proposta no era viable perquè generava greuges entre els diversos mercats de la ciutat. Marta Morell ha votat en contra preguntant els paradistes de Campoamor perquè no van aprofitar la recent aprovació de les ordenances fiscals per presentar al·legacions o fer propostes.

Amb aquest posicionament, la moció ha estat desestimada pels pels. 14 vots en contra (PSC, Junts i Morell) i 13 a favor (ERC, Crida i Ciutadans). Més enllà del resultat, el crit de socors dels paradistes ha tornat a ressonar al ple, malgrat s’hagi celebrat de forma telemàtica.

Foto portada: nau central del Mercat de Campoamor. Autor: David B.