Foto portada: assistents al ple, amb la bandera de la RASD. Autor: J.d.A.

El ple demana al govern espanyol una “rectificació” pel viratge respecte el Sàhara

  • ERC, la Crida, Ciutadans, Junts i Morell voten a l’unison una moció en defensa dels compromisos històrics amb el Sàhara Occidental.
  • Els socialistes no s’hi oposen. S’hi abstenen tot recordant que “després de 47 anys i 74 resolucions no s’han produït avenços per resoldre el conflicte”.

El Partit dels Socialistes s’ha quedat sol justificant la nova posició del govern espanyol (per la part del PSOE) respecte l’històric conflicte sahrauí. La discussió ha arribat al ple a través d’ERC, la Crida i la regidora no adscrita, exPodem, Marta Morell, que demanen al govern espanyol una “rectificació”. La moció s’ha aprovat sense vots en contra. Demanava una “rectificació” al govern espanyol. És almenys un gest simbòlic des de Sabadell, agermanada amb el municipi de l’Argub des de l’any 1989. El PSC ha argumentat que el viratge espanyol es produeix “després de 47 anys i 74 resolucions de Nacions Unides sense cap avenç”.

La solució al conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental ja no ha de ser un referèndum d’autodeterminació com va dictaminar Nacions Unides sinó l’autonomia sahrauí dins el regne de Mohamed VI, com proposa Estats Units i el propi Marroc. Així ho defensa ara el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i en consonància el PSOE. Aquest viratge ha escandalitzat no només el Front Polisari o les entitats més vinculades a la causa sahrauí sinó també a la pràctica totalitat de l’arc parlamentari espanyol, qui fa uns dies va esmenar la plana al PSOE al Congrés dels Diputats

Quelcom similar ha succeït a Sabadell. El PSC s’ha quedat sol defensant, sense gaire convicció, el viratge espanyol mentre que la resta de formacions del ple han secundat la moció. Li ha tocat defensar el canvi de posició a Eloi Cortés, portaveu de facto del govern municipal.

“Són 47 anys i 74 resolucions de l’ONU sense que hi hagi hagut cap acord. A vegades és fàcil fer discursos però a la pràctica no hi ha hagut cap avenç per resoldre el conflicte i fins i tot l’ONU ha anat virant la seva posició i a l’octubre de 2021 parlava d’una solució realista i viable i reconeixia la proposta del Marroc d’anar cap a l’autonomia. Els canvis no venen només d’Espanya. Són de diversos estats i de la pròpia ONU”.

El socialista Cortés ha anunciat que “no ens oposarem a la moció”. Abans el regidor republicà Raúl García Barroso havia recordat unes paraules de Marta Farrés l’any 2019 en relació al poble sahrauí: “la seva lluita també és la nostra”. L’alcadessa ha assentit.

La resta de partits han votat a l’uníson la moció: “Espanya té una responsabilitat històrica amb el Sàhara”, ha sostingut el regidor de Junts Francesc Baró. Des de Cs, Laura Casado: “Vam rebre amb estupefacció el canvi de postura del govern espanyol. Cal culminar el procés de descolonització tal i com marquen les Nacions Unides”. Per la banda dels proposants, el regidor d’Esquerra Republicana Raúl García Barroso ha sostingut que el govern espanyol “del senyor X dels GAL” [Felipe González] va trair i el de Pedro Sánchez ha traït ara de nou els ciutadans del que havia estat una província espanyola. La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha assegurat que “Sabadell no pot quedar impassible. Vam ser la segona ciutat que va signar un acord amb el territori sahrauí i hem de ser fidels defensors d’aquells valors. Continuem reivindicant el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”. La tinenta d’alcaldessa Marta Morell, regidora de Cooperació i proposant de la moció, ha reiterat que la solució passa pel que va dictaminar l’ONU.

Sabadell i el Sàhara Occidental

Sabadell té lligams, solidaris, amb el Sàhara Occidental. El municipi de l’Argub és un dels tres agermanats amb Sabadell (els altres dos són Matagalpa, a Nicaragua, i San Sebastián de los Ballesteros). Però la tasca solidària, mèdica i vinculada al projecte Vacances en Pau de colònies infantils o la Casa de Malalts Sahrauís, ha anat molt més enllà amb l’Argub que amb cap altre municipi. L’agermanament data de 1989. A nivell simbòlic, l’alcalde Antoni Farrés va rebre el president de la RASD amb honors de cap d’Estat a l’Ajuntament. De fet, el propi ple d’abril ha ratificat una subvenció directa a l’entitat TACC, que gestiona l’agermanament des de Sabadell.

Foto portada: assistents al ple, amb la bandera de la RASD. Autor: J.d.A.

Comments are closed.