Foto portada: sortida de l'aparcament de la plaça del Doctor Robert. Autor: David B.

Indemnització d’1,1 milions a SABA per rescatar el pàrquing de Doctor Robert

El ple ha aprovat rescatar la gestió del pàrquing soterrat de la plaça Doctor Robert i indemnitzar a l’empresa SABA amb 1,1 milions d’euros. L’aparcament va ser construït durant els anys 90 del segle passat. La finalitat del rescat és treure a concurs la gestió unificada del futur macroaparcament de 500 places, sota el Passeig i la plaça Doctor Robert. SABA tenia contracte fins el febrer de l’any 2029 i cal indemnitzar-los per aquests set anys que no podran prestar el servei.

L’Ajuntament va comprar l’espai per fer el nou aparcament a l’empresa FGC per 4,5 milions d’euros a finals de l’any 2019. Ara es farà un nou pas per treure un únic plec a concurs i gestionar de forma única el futur macroparcament del Centre. Tindrà 490 places. L’empresa guanyadora del concurs haurà de dur a terme les obres, que costaran 4,7 milions d’euros més. La factura, per tant, superarà els 10 milions d’euros (4,5 milions la compra, 1,1 el rescat i 4,7 les obres), que haurà d’assumir l’empresa que guanyi el concurs.

Entrada pel Passeig Manresa… i pel carrer Salut

Les obres, quan es facin, comportaran canvis. Es tancarà la sortida del pàrquing del carrer del Sol (el de la porta del Zara) i també l’entrada per la Casa Duran. L’entrada i la sortida es farà per la zona nord d’aquest àmbit, al Passeig Manresa (la famosa rampa que presideix l’espai des de fa un lustre i que es reduirà a la meitat). Però: novetat, també s’entrarà des del carrer Salut. No s’ha especificat gaire més.

PSC i Junts: una oportunitat

L’equip de govern assegura que el nou aparcament permetrà allunyar la mobilitat del nucli central de la ciutat, pacificar el trànsit al voltant del Passeig de la plaça Major i augmentar la seguretat dels vianants. “Tenim una oportunitat per millorar el Centre”, ha dit el regidor Eloi Cortés (PSC).

El portaveu de Junts, Lluis Matas, ha assegurat que és un gran pas producte de l’acord del seu partit amb el PSC. “Si volem que vingui gent a l’òpera, a La Faràndula, a comprar hem de facilitar que la gent pugui arribar”, ha convingut. Matas ha reblat als representants del quatripartit que no van fer res en quatre anys: “poden estar tota la vida fent filosofia però cal desencallar les coses i fa molts anys que tenim un forat”.

El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha anunciat el seu vot favorable però fugint del “triomfalisme” de Matas:

“Parlem d’un primer pas en el tercer any de mandat. Vam comprar la caixa per fer un pàrquing fa més de dos anys i tenim un pàrquing insegur, vell i infrautilitzat. Ara caldrà fer un projecte viable, que és el repte de debò perquè de moment l’únic que es fa és donar-los uns diners i quedar-nos la gestió”.

L’operació és vista amb ulls crítics per ERC i la Crida, que van governar el passat mandat quan la caixa ja hi era i no es va comprar durant quatre anys. Els republicans, que s’han abstingut, volen un pàrquing amb un ús social i suprimint places a peu de carrer.

“Mai haguéssim fet el pàrquing en el seu moment però és cert que tenim el dinosaure a la cuina i per molt que no ens agradi el tenim”, assegura el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, cap simbòlic de l’oposició. Recorda que el ple va aprovar, en moció, la gestió directa del pàrquing, eliminant 400 places de zona blava en superfície, usar el pàrquing com a zona blava i estudiar la zona verda pel veïnat. Però “sabem que el govern no va en la línia del que va aprovar el ple i ens volen enganyar de nou. Ens porteu cap a una gestió privada”, ha avisat. De fet, li ha vingut a confirmar el regidor socialista Eloi Cortés: “no estem d’acord que VIMUSA gestioni el pàrquing perquè VIMUSA ha de fer habitatge i qui sap gestionar pàrquings és qui ha d’assumir el risc”.

Orgullosament a contracorrent, la Crida i el regidor Lluis Perarnau prefereixen no fer res abans d’una inversió de 10 milions d’euros per fer un nou aparcament. “Si es tanqués el pàrquing de Doctor Robert demà seria una bona notícia” perquè potser és innecessari. “L’objectiu hauria de ser reduir l’ús del cotxe al Centre i reduir el nombre de places d’aparcament”, en la línia del que es fa a Oslo, Amsterdam, Brussel·les, Copenaghen o Oviedo. “Sembla que estem a contracorrent al ple però no ho estem amb el que s’està fent a tota Europa. Ens creiem les Zones de Baixes Emissions i ens creiem les zones per a vianants”.

El rescat de la concessió, a la pràctica la indemnització de 1,1 milions a SABA, s’ha aprovat per 17 vots a favor (PSC, Cs, Junts i Morell), set abstencions i tres vots en contra.

Més informació:

Foto portada: vehicles sortint de l’aparcament de Doctor Robert pel carrer del Sol, aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.