Foto portada: recollida d'aliments del Rebost Solidari, fa alguns anys. Autor: David B.

Pluja de subvencions: un milió d’euros a 30 entitats socials i culturals

Pluja de milions al ple municipal que ha repartit més d’un milió d’euros en una trentena de subvencions a entitats socials i culturals. La més destacada és una subvenció de 400.000 euros al Rebost Solidari. Però n’hi ha hagut de fins a 4.000 euros per activitats culturals, com el Fresc Festival.

Bona part de l’ordre del dia habitual dels plens municipals es dedica a atorgar subvencions. Només cal repassar les actes. Però en el ple d’abril i a menys de dos mesos de les municipals, n’hi han hagut més que en altres ocasions. I també més crítiques des de l’oposició. La Crida acusa l’executiu d’abusar de les subvencions directes, que queden al marge del programa general de subvencions anual. Així mateix acusa el govern Farrés d’incrementar en 300.000 euros anuals la quantia a subvencions directes mentre està congelada l’aportació al programa general.

Entrant en matèria, hi ha hagut subvencions de tot tipus. Alguns per activitats bàsiques com l’alimentació. El Rebost Solidari rebrà més de 400.000 euros per comprar i distribuir aliments. Una xifra congelada des de fa cinc anys malgrat la inflació i la caiguda de l’aportació europea. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha reconegut certa “vergonya aliena” per estar aprovant tantes subvencions quan les aportacions al Rebost i a la gent que no arriba a final de mes estan congelades.

A nivell social, el programa Fem Vacances, que fan les entitats del tercer sector, passa de 100.000 a 125.000 euros per incrementar el nombre de places per a infants amb necessitats especials. També reben fons municipals Càritas Diocesana, el Col·legi de l’Advocacia, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Refugees Welcome, Vallès Wilaia pel programa de vacances dels nens sahrauís, TACC per l’agermanament amb el poble sahrauí, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat pel projecte Tenderol o l’Amical de Mauthausen. Finalment, la Unió Excursionista de Sabadell pel seu programa d’activitats a la natura.

A nivell cultural, hi ha hagut subvencions per la Fundació Òpera Catalunya, la Simfònica del Vallès, Joventuts Musicals o els organitzadors dels festival Embassa’t i elPetit, Medievàlia i Carnaval. Com a novetat, una subvenció de 4.000 euros per a la Fundació Caixa Sabadell 1859, que organitza el Fresc Festival cada estiu. La Crida hi ha votat en contra perquè el fa “una empresa privada”. Els anticapitalistes també han denunciat l’increment de subvenció a Medievàlia perquè “té un alt component comercial i d’ocupació de la via pública”.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa (PSC), ha reconegut que s’ha incrementat el nombre de subvencions culturals directes, o per projectes. Motiu: el nombre de projectes presentats s’ha doblat després de la pandèmia. L’Ajuntament es marca com a objectiu donar més “estabilitat econòmica” a les entitats que fan projectes sostingut en el temps i amb retorn a la ciutat.

Foto portada: recollida d’aliments del Rebost Solidari, fa alguns anys. Autor: David B.

Comments are closed.