Foto portada: captura del ple, de nou telemàtic.

Sis mesos per revisar a fons el contracte de neteja viària

El contracte de neteja de carrers i places i de recollida de residus que presta l’empresa SMATSA serà revisat a fons per l’Ajuntament durant el proper mig any. Així ho ha aprovat el ple municipal per unanimitat. Una vegada revisat el contracte es decidirà si es busca la nulitat com demanen la Crida o Esquerra o es busca una altra via per arreglar els possibles errors o incompliments.

La revisió de l’informe es va començar l’any 2017 enviant-lo a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. No va fructificar perquè faltaven documents que estan judicialitzats al cas Mercuri, perquè n’investiga si es va adjudicar de forma il·legal l’any 2012. Caducat, es va intentar en fals de nou l’any 2019. Llavors els membres del quatripartit no es van posar d’acord perquè Unitat pel Canvi i Guanyem es van descartar d’ERC i la Crida. Un cop arribada a l’alcaldia Marta Farrés i el PSC, la Crida insisteix en buscar la via de la nul·litat al considerar que el contracte tenia deficiències insalvables i és “impossible de governar”, en paraules del regidor Lluis Perarnau.

Després d’analitzar la petició durant prop de dos anys, afegint-hi dos informes, un de jurídic i un d’econòmic, el govern municipal ha portat al ple la decisió de revisar el contracte. S’ha aprovat per unanimitat. Però això no implica un compte enrere per la concessió, avisen diverses forces, des del PSC fins Ciutadans. Implica una revisió a fons de tot el contracte, durant mig any, a càrrec dels serveis tècnics municipals. Un cop finalitzada, es decidirà de nou al ple si es busca la nulitat via Comissió Jurídica Assessora o no.

L’Ajuntament assegura que ara es pot revisar el contracte, perquè hi ha estudiades les conseqüències econòmiques per a l’erari que podria tenir la nulitat. Així ho ha assegurat el regidor del PSC, Eloi Cortés, qui ha fet tàndem governamental amb el tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez defensant un punt sensible. Cortés i Rodríguez mantenen que l’actual govern ha incorporat els informes necessaris i demanen que ara no es “prejutgi” ni es pressioni els equips tècnics.

Com és habitual en els temes que tenen relació amb l’empresa SMATSA, ERC i especialment la Crida voldrien anar més pel dret. El regidor Perarnau manté que hi ha clars indicis de “nulitat”. Malgrat que inicialment ha assegurat que ja s’anava de forma directa a la Comissió Jurídica Assessora, després ha reconegut que el procés serà més llarg però que és una possibilitat i que serà un pas futur. El regidor d’Esquerra Raúl Garcia Barroso ha demanat a l’equip de govern que comenci a preparar l’endemà de la nulitat, per si s’acaba produint. “Tenim una possibilitat real de preparar l’escenari que ens ve davant: la possible declaració de nulitat”.

Cs opta per la via prudent

Per la seva part, Adrián Hernández, de Ciutadans, ha avisat que la nulitat del contracte és jurídicament incerta, perquè es basa en l’incompliment d’una llei no vigent en el moment de redactar i adjudicar el contracte. Per altra banda, comportaria una forta indemnització a l’empresa. “Mentre hi ha indicis que es va arreglar el contracte, el que no podem fer és voler acabar amb el contracte al preu que sigui i que ho acabi pagant la butxaca dels sabadellencs”. En canvi, Hernández considera que en els propers sis mesos hi haurà noves certeses, tant per la via administrativa com per la via judicial. La peça del cas Mercuri està a l’espera de judici per la via penal.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: captura del ple, de nou telemàtic.