Marta Morell, en una imatge d'arxiu. Autor: David B.

Podem expulsa Morell i li demana l’acta de regidora

  • Podem fa fora del partit la seva única regidora a Sabadell, Marta Morell, segona tinenta d’alcaldessa del govern Farrés.
  • El partit lila l’acusa de vulnerar diversos preceptes interns. Li demana que dimiteixi i retorni l’acta de regidora.

Podem ha expulsat del partit la seva portaveu municipal i única regidora a l’ajuntament de Sabadell, Marta Morell. És la segona tinenta d’alcaldessa de Marta Farrés, i el seu vot va decantar l’alcaldia fa dos anys. Ara el partit lila li demana que dimiteixi i deixi la seva acta de regidora. La decisió ja és ferma. Morell assegura que el partit no li ha deixat dir la seva.

En un nou canvi de guió intern de la formació lila, Podem ha expulsat Marta Morell. La decisió tanca un llarg procés intern i està presa des de fa setmanes, segons assenyalen fonts del partit a aquest digital. Però li van donar un temps per presentar al·legacions, cosa que no ha fet. Fa pocs dies ha vençut el termini i, vist que Morell no ha presentat al·legacions, se la dona per expulsada de forma definitiva. Així que Marta Morell, l’única regidora del partit lila a l’Ajuntament, ha estat expulsada del seu partit.

Per què l’expulsen?

Militants de corrents diferents van denunciar Morell davant la Comissió de Garanties del partit. Després d’un procés a nivell català i estatal, finalment l’han expulsada per diverses faltes greus. En resum, es pot dir que per anar per lliure i no rendir comptes ni davant el conjunt de la militància ni tampoc davant la direcció catalana del partit.

Segons asseguren fonts del partit, no s’ha convocat l’Assemblea Ciutadana tal i com tocava, no es va consultar abans de signar el pacte de govern ni tampoc les decisions importants que Podem ha pres dins del govern municipal (per posar dos exemples, la pujada de sous l’any 2019 o el vot favorable a rebre Carme Forcadell en recepció oficial aquesta mateixa setmana). D’altra banda, el grup municipal va llogar un local a l’avinguda de la Concòrdia que no s’ha posat a disposició de tota la militància sinó només a gent del seu cercle de confiança. Una situació “inèdita” a tota Espanya, asseguren des del partit. Morell tampoc ha informat sobre la comptabilitat del grup municipal davant Podem Catalunya. “Un dirigent polític ha de rendir comptes davant la seva militància i davant del seu partit i Morell no ho ha fet”, asseguren les fonts consultades.

Què passarà ara?

El partit lila li demanarà que deixi l’acta de regidora, per tant que dimiteixi com a regidora de l’Ajuntament, i deixi córrer la llista. La seva número 2 al 2019 va ser Laura Rodríguez, de qui està distanciada des de fa temps. Però és difícil que Morell renunciï a l’acta ja que és personal i en disposa fins la primavera del 2023, quan hi hagi noves eleccions municipals.

Podem i el PSC van pactar un acord de govern el juny de 2019, que van anomenar el Pacte de la Concòrdia. Des de llavors governen amb certa harmonia conjuntament els 10 regidors del PSC i l’única regidora de Podem. La crisi interna, l’enèssima al partit lila des de la seva fundació, esquitxarà ara també el govern de Sabadell i la seva governabilitat.

Podem notificarà l’expulsió a l’Ajuntament

Podem farà arribar a l’Ajuntament una comunicació en els propers dies notificant que Morell ja no és militant de Podem i demanant dues coses: que es doni per dissolt el grup municipal de Podem, perquè ja no representa aquest partit, i que Morell torni l’acta de regidora.

Morell assegura no saber-ne res

En declaracions a aquest digital, Marta Morell ha assegurat que no sabia res de procés d’expulsió.

“Em sembla sorprenent i indignant que sigui la premsa qui m’informi de l’expulsió del meu partit. Qualsevol procediment sancionador ha de donar les màximes garanties de defensa a la persona acusada i s’ha de resoldre escoltant totes les parts implicades”.

Segons Morell, durant el procediment s’han vulnerat les seves garanties de defensa perquè no ha estat informada. Aquest extrem és desmentit pel partit, qui reitera que l’han notificat fins a dues vegades l’expulsió, primer permetent-li al·legar i després, al no presentar cap al·legació, indicant-li que estava expulsada del partit.

La divisió interna a Podem

A Podem hi ha diverses faccions i picabaralles des del seu naixement, l’any 2014. El primer secretari general a la ciutat, Ramon Vidal, va tenir una riada de dimissions només començar i va ser expulsat provisionalment només entrar com a regidor. El motiu llavors: arribar a un acord electoral amb ICV-EUiA, formant Unitat pel Canvi, sense el beneplàcit de Podem. L’any 2018, en unes primàries, Vidal va perdre davant Morell, qui va passar a ser la secretària general del partit a Sabadell i després la candidata a l’alcaldia.

Però els problemes internes van seguir, fins i tot augmentar. Fins a l’extrem que l’any 2019, els militants del partit lila van anar en fins a tres llistes diferents a les municipals: Morell va liderar la llista de Podem, Sabadell en Comú tenia alguns militants de Podem entre els seus integrants i Vidal va crear la llista Ara Sabadell. El resultat: Morell va entrar pels pèls en solitari i tant Sabadell en Comú com Ara Sabadell van quedar fora del consistori.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Marta Morell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.