Foto portada: una de les votacions del ple de novembre. Autor: D.Jiménez.

Polèmica pel contracte de neteja de locals adjudicat a Sacyr

Polèmica al voltant del contracte de neteja de locals municipals que va aprovar el ple municipal el passat mes de novembre i ara ha entrat en vigor. Es va adjudicar per 14,78 milions per dos anys a la multinacional Sacyr Facilities. El sindicat CNT denuncia que Sacyr va guanyar el concurs ofertant un salari d’un cèntim l’hora. Evidentment no és el sou que cobraran les treballadores però el sindicat considera que és tota una “declaració d’intencions de la nova adjudicatòria i de l’Ajuntament”.

El contracte es va aprovar el 27 de novembre de 2023, fa més de quatre mesos. Però el sindicat ha fet pública ara la seva denúncia a les portes del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. I és que el sector està fortament feminitzat i precaritzat. El contracte de neteja d’escoles, centres cívics o biblioteques afecta 300 treballadores. Abans el tenia Optima. Però històricament ha anat canviant de mans, passant per grups com Vendex, OHL o ara Sacyr Facilities, (que a més ha estat adquirida per Serveo, participada pel fons Portobello Capital i que va competir contra Sacyr fa sis mesos). Tot entre reclamacions d’alguns sindicats i forces polítiques perquè l’Ajuntament ‘municipalitzi’ el servei, és a dir, que el presti de forma directa o a través d’una empresa pública com VIMUSA o Promoció Econòmica.

En la darrera renovació, el servei ha anat a parar a mans de la multinacional Sacyr per 14,78 milions i dos anys. El que la CNT denuncia és que Sacyr ha guanyat el contracte ofertant un salari escandalosament per sota de la legalitat: un cèntim l’hora. És la fórmula per tenir més punts a l’oferta econòmica, ja que l’Ajuntament atorga sempre més punts a qui faci el servei a un menor cost.

“Això no significa que aquestes siguin les retribucions que s’abonaran, però creiem que és una clara declaració d’intencions de la nova adjudicatària i de l’ajuntament, doncs el sou declarat d’un cèntim l’hora, és per a les netejadores, un col·lectiu feminitzat, que ja pateix una elevada taxa de parcialitat, sobrecàrrega de feina i baixos salaris. Aquest pacte seria impensable per altres col·lectius de treballadors”, assegura el portaveu del sindicat CNT, Manel Martos.

L’adjudicació va passar per ple al novembre. Hi va votar a favor l’equip de govern (PSC i Junts). La resta de l’oposició, tant d’esquerres (ERC, Crida i En Comú Podem) com de dretes (Vox i PP) es van abstenir. Alguns regidors van posar sobre la taula les històriques precàries condicions laborals de la plantilla, esperant millores. Ningú va votar en contra.

Què diu l’Ajuntament?

Davant de les queixes del sindicat CNT, fonts municipals han assegurat que “en cap cas els treballadors cobraran un cèntim per hora”. Segons el consistori, aquesta és la quantitat que l’Ajuntament preveu pagar a l’empresa en “casos molt excepcionals” que queden fora de les previsions del contracte. Casos on “calgui fer hores no previstes”, diuen. Però el cèntim l’hora és el que cobraria l’empresa en aquest cas excepcional. La plantilla cobrarà en tots els casos en funció del conveni, asseguren les mateixes fonts.

En relació al fet de l’adjudicació, i si ofertar un preu tan baix per hora va beneficiar Sacyr davant les altres competidores, les mateixes fonts han apuntat que una empresa va interposar un recurs contra aquest contracte i el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha donat la raó a l’Ajuntament. Sacyr va declarar uns beneficis nets de 153 milions d’euros l’any 2023, un 39 per cent més que l’any 2022.

Més informació:

Foto portada: una de les votacions del ple de novembre de 2023, en el que es va adjudicar el contracte de neteja de locals municipals a Sacyr. Autor: D.Jiménez.