Projecte de pisicina d'onades per practicar surf a Sant Oleguer. Autor: cedida.

Primeres crítiques al Surf City: ERC, la Crida i En Comú Podem

Primeres crítiques al projecte per fer una piscina d’onades per fer surf al costat de la Bassa de Sant Oleguer. Provenen de la Crida per Sabadell i d’En Comú Podem. Mentre els anticapitalistes titllen el projecte de “destinat al fracàs”, el diputat i possible alcaldable Joan Mena manté que “serem actius perquè no sigui realitat”. Tant uns com altres hi veuen un precedent: el fallit Zoo de Manuel Bustos.

La Crida assegura que “el PSC vol convertir Sabadell en un aparador de projectes destinats al fracàs”. Hi veuen un antecedent, de principis de segle: el Zoo, que Bustos volia situar a tocar del Torrent de Colobrers i que no va quallar. Ara creuen que passarà alguna cosa similar.

La portaveu de la Crida, Nani Valero, assegura que el govern municipal no ha actuat bé: s’ha avisat l’oposició poc abans de presentar públicament el projecte, no se n’ha parlat en cap comissió informativa ni s’ha comentat en cap ple ni reunió quan resulta que feia vuit mesos que l’expedient s’està tramintat. En altres paraules, s’ha tramitat sense donar explicacions de forma “poc clara”, diuen.

“S’estan repetint els errors del passat: del Zoo [que no es va fer] i el golf de Torrebonica [que sí es va fer tot i que val a dir que els terrenys pertanyien sobretot a Terrassa] a la piscina d’onades i de surf més gran de Catalunya”. “Volen convertir el Ripoll en el nou aparador turístic sense tenir en compte la sostenibilitat ni el respecte a l’entorn i el medi natural”, assegura Valero.

Els anticapitalstes recorden que “estem en emergència climàtica i en un context de sequera que es preveu cada cop més recurrent”. Alerten que es “privatitzarà” sòl públic durant 40 anys per una activitat privada amb afany de lucre.

D’altra banda, posen un altre antecedent sobre la taula: la piscina de surf que es va promoure a Montgat (Maresme) que dos anys després d’obrir les portes va ser rescatada per l’administració, i desmantellada.

Mena (En Comú Podem): “serem actius perquè no esdevingui una realitat”

També s’ha mostrat contrari al projecte En Comú Podem, ara sense representants al ple municipal. El diputat al Congrés, i possible cap de llista a les municipals Joan Mena ha sostingut que “és una proposta incomprensible”. Es mostren clarament en contra: “serem actius perquè no esdevingui una realitat”. Consideren que “deteriora” l’espai del Ripoll i és impropi en una situació d’emergència climàtica. “Sembla evident que el govern municipal no es creu la seva pròpia declaració d’emergència climàtica”, finalitza.

Valls (ERC): “sembla una ocurrència”

A mitja tarda s’ha pronunciat el principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, a través del seu regidor Santi Valls, que és geògraf urbanista. Assegura que d’entrada ja hi ha hagut poca informació, com també sosté la Crida. “És molt indicatiu de la poca seriositat de tot plegat”, assegura Valls. “Més aviat sembla una ocurrència”, diu.

“És clar que sí que volem inversions (nosaltres, també); en necessitem, però no qualsevol ni a qualsevol preu. I donar 40 anys sòl públic al primer inversor que ha arribat és, com a mínim, altament qüestionable”.

Els republicans sostenen que es tracta d’un “macroprojecte faraònic” com el zoo de Bustos o la Ciutat de la Música, que van quedar en no res, o la Pista Coberta, de manteniment molt costós. A més, a nivell ambiental consideren la piscina d’onades per fer surf insostenible perquè “en un parc fluvial no hi cap tot”. “S’ha previst res pel que fa a la mobilitat, que serà alterada?”, es pregunta. Finalment titlla el projecte “d’elitista” i amb un dubte pel que fa a la viabilitat econòmica: “si no funciona com a Montgat (on va caure per oposició popular i per oposició política), ho assumirà l’Ajuntament? Ho desconeixem, però ens ho temem”.

Foto portada: projecte de pisicina d’onades per practicar surf a Sant Oleguer. Autor: cedida.