Foto portada: el govern municipal. Autor: J.d.A.

Qui és qui al nou govern de Marta Farrés?

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha presentat aquest dilluns el cartipàs municipal o, el que és el mateix, el seu Govern. Tindrà cinc tinences d’alcaldia, el segon grau de l’executiu presidit per Farrés. Seran per a Pol Gibert, Montse González, Eloi Cortés, Mar Molina i Adrián Hernández, excandidat de Cs fitxat per Farrés fa uns mesos.

El cartipàs del segon govern Farrés. Autor: Ajuntament / cedida.
El cartipàs del segon govern Farrés. Autor: Ajuntament / cedida.

Marta Farrés no tindrà competències executives de nou. És l’habitual amb els alcaldes (Bustos, Sánchez, Serracant i la pròpia Farrés no n’han tingut). L’excepció va ser el bienni de Juli Fernàndez alcalde, regidor també de Policia i Comunicació. Farrés va per la via clàssica.

En el segon govern Farrés, el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, va per lliure. Liderarà l’àrea de Presidència i Projectes Estratègics, sense cap regidor sota seu. Com un vicealcalde però sense ser-ho formalment. Gibert serà responsable de les Relacions Externes, Premsa, Comunicació i Imatge (per tant, seguirà sent el responsable polític de Ràdio Sabadell, sense direcció des de l’any 2017), Agenda 2030, el SAC, Transparència i portarà les relacions amb els cossos de l’Estat, que manen molt en el dia a dia del consistori: Secretaria General i Intervenció.

Eloi Cortés, número 3 del Govern

Eloi Cortés, fins ara regidor sense ser tinent d’alcaldessa però de facto el número 3 del govern, ara consolida aquesta posició com a segon tinent d’alcaldessa. Liderarà l’àrea social, anomenada Serveis a les persones, la que té més regidors a coordinar. Manté la regidoria d’Habitatge en un mandat clau per iniciar la construcció dels famosos 500 pisos públics. Delega Acció Social a la nova regidora Laura Pineda, que també serà regidora de Benestar Animal. Sota aquesta àrea del govern, Cortés coordinarà Carles de la Rosa (segueix a Cultura) i Manuel Robles (Educació), que mantenen les competències. Com a novetats, la nova regidora Sílvia García serà responsable de Salut (i Gestió de plagues), Drets Civils i Joventut. Rosa Pareja serà regidora d’Igualtat i LGTBI+. I Laura Reyes, fins ara a Esports, passa a Infància i Gent Gran.

González, reforçada

Montse González seguirà sent la tinenta d’alcaldessa d’Economia i Serveis Centrals. Serà la responsable dels Serveis econòmics i per altra banda, de Comerç, Consum i Turisme. A més, serà la nova regidora d’Esports. Curiosament, serà responsable del funcionament polític de la maquinària municipal (el pressupost i les relacions amb els funcionaris i sindicats) però també de part de la projecció externa de la ciutat, a través del món de l’esport, el comerç o les fires. Antonio Rodríguez Galián serà regidor de Desenvolupament Econòmic, en principi interlocutor amb patronals, sindicats, agents socials…

Mar Molina serà la número 5 del govern, sent-ne la tinenta d’alcaldessa d’Espai Urbà, Acció Territorial i Participació. Gestionarà les Obres públiques i el que tota la vida s’ha dit Espai Públic (parcs i jardins, vialitat, clavegueram, manteniments, mobilitat, neteja viària i residus…). El dia a dia a peu de carrer. També Mediació. Molina també tindrà al seu àmbit Sònia Sada, que serà regidora de Participació.

Finalment, el cinquè tinent d’alcaldessa serà Adrián Hernández, regidor de Ciutadans els dos passats mandats i ara tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Desenvolupament Sostenible i Seguretat. Serà regidor de Seguretat. El responsable polític de la sempre convulsa Policia Municipal. I també de Planificació i Gestió Urbanística, Llicències Urbanístiques, Protecció del Patrimoni, Obres, Agenda Urbana i Projectes Urbans. Dins de l’àrea d’Hernández, hi haurà Eloi Cortés, que serà el regidor de Transició Ecològica.

Farrés passa d’un govern amb quatre tinences d’alcaldia a un de cinc. En realitat, desdobla l’antiga tinença de Jesús Rodríguez de la que Mar Molina va ser tinenta d’alcaldessa pont els darrers mesos. Ara és per a Molina i Hernández. “L’espai públic importa; hi ha una clara intenció política”, manté l’alcaldessa. Pel que fa a les antigues àrees de govern de Marta Morell, es reparteixen entre diversos regidors, però desapareix la regidoria de Memòria Històrica com a tal. Les funcions passen a Drets Civils. En canvi, a Salut se li afegeix un cognom: ‘Salut i Gestió de plagues’, tal i com Farrés es va comprometre durant la campanya. “No és cap tonteria; donem resposta al que preocupa”, ha insistit Farrés. Les regidores Laura Reyes i Sònia Sada perden importància política al nou cartipàs, del que en surt més que reforçat Eloi Cortés.

Congelació salarial

A l’espera del que pugui passar a la Diputació de Barcelona, 12 dels 14 regidors del govern tindran dedicació exclusiva. La regidora Rosa Pareja la tindrà al 50 per cent ja que és treballadora municipal a l’ajuntament de Montcada i Reixac. Pol Gibert és diputat i per tant cobrarà dietes (formalment se’n diu indemnització) però no sou, ja que el cobra del Parlament.

El sou de l’alcaldessa, els tinents d’alcaldessa i regidors queda igual. Es congela. No s’augmenten els càrrecs de confiança del govern, que seran cinc. Els set grups polítics presents tindran un administratiu i un assessor, excepte el PP, amb només una regidora, que tindrà un sol assessor.

Document: aquest és el cartipàs complet

Foto portada: el govern municipal. Autor: J.d.A.