Quim Torra. Autor: David B.

Torra presenta les seves memòries: un president confinat (no només per la pandèmia)

  • “Vaig començar sent president d’un país sense govern i vaig acabar deixant un país sense president”, ha assegurat Quim Torra a l’Espai Cultura.
  • Sobre el primer estat d’alarma: “la sensació d’impotència era terrible. Ens havien volat les competències i t’havies de resignar a veure com prenien unes decisions que tu no hauries pres”.

L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha vingut a Sabadell per presentar el seu últim llibre i firmar-lo a aquells lectors que ho vulguin. Les hores greus. Dietari de Canonges explica en 200 pàgines com Torra va viure, en l’àmbit polític però també en el personal, els primers mesos de la pandèmia i el confinament domiciliari. L’acte ha omplert gairebé tot l’Auditori 1 de l’Espai Cultura.

La moderadora de la presentació, Àngels Folch, ha introduït a l’expresident com un “polític perseguit, repatriat i criticat per posar-se al capdavant del moviment independentista”. Les adversitats que va patir Quim Torra va afectar directament a la seva legislatura i, ell mateix indica el caos que va viure durant dos anys i tres mesos:

“Vaig començar sent president d’un país sense govern i vaig acabar deixant un país sense president”, riu Quim Torra.

La presentació del Les hores greus. Dietari de Canonges ha tingut un format similar al del llibre: anècdotes personals, visions polítiques, reflexions sobre actes del passat, crítica i autocrítica. En aquest sentit, Torra ha observat un deteriorament de l’esperit independentista en els darrers tres anys:

“Vam arribar a l’1-O perquè tothom (societat civil, entitats i partits polítics) tenia un objectiu molt clar. La societat civil va aconseguir controlar els partits polítics i unir-los en una mateixa via. Però ara, els partits han descarrilat, han perdut el full de ruta i els catalans s’han convertit en espectadors, en actors passius del moviment independentista” lamenta Quim Torra.

Un dels capítols més diferenciats de la resta de memòries polítiques és el confinament a la Casa de les Canonges. De la mateixa manera que Torra va ser investit president sense buscar-ho, diu, també es va trobar confinat a la residència oficial de president de la Generalitat d’un moment per l’altre. Inicialment, l’equip de Junts més proper a Quim Torra va decidir confinar-se en aquest espai amb la finalitat de treballar a fons en les matèries que més els importaven: la independència i la urgent gestió de la pandèmia. El primer dia, es van fer una prova diagnòstica tots i només un va donar positiu de Covid-19: Quim Torra.

La història d’un president confinat

En la presentació d’aquest dimecres, Quim Torra i Àngels Folch han recordat alguna de les etapes més complicades de l’anterior legislatura, però l’expresident ha assegurat que els primers mesos de la pandèmia van ser especialment durs. Fa referència al primer estat d’alarma:

“La sensació d’impotència era terrible. Ens havien volat les competències i, com a president, t’havies de resignar a veure com prenien unes decisions que tu no hauries pres”, lamenta Torra.

L’autor ha criticat especialment la gestió de l’exministre de Sanitat, Salvador Illa, a l’hora subministrar els materials higiènics i de protecció als treballadors essencials. També lamenta que es va posar en contacte amb sindicats i patronals per demanar una aturada laboral, però no ho va aconseguir; fet que “li va saber molt de greu veure com hi havia ciutadans que s’havien d’exposar obligatòriament al virus”.

Quim Torra. Autor: David B.
Quim Torra, aquest vespre. Autor: David B.

Torra ha explicat com va aconseguir superar emocionalment una de les “etapes més dures”: expressar els sentiments sense por, abandonar les xarxes socials i mitjans de comunicació a partir de les 22 hores i evitar l’aïllament. En aquest sentit, l’expresident ha reconegut que s’ha sentit sol a nivell polític durant tota la legislatura i, en el darrer tram, també es va sentir sol físicament.

Foto portada: Torra, aquest vespre. Autor: David B.

Comments are closed.