Roda de premsa aquest dilluns al vespre per presentar la consulta del 14 de maig. Autor: cedida.

Referèndum simbòlic el 14 de maig: monarquia VS república

L’associació Sabadell per la República organitzarà un referèndum simbòlic el pròxim 14 de maig. Membres de la nova plataforma estatal Consulta Popular Monarquia o República, que compta amb el suport d’aquesta entitat local, habilitaran fins a 35 punts de votació arreu de la ciutat on els majors de 16 anys podran indicar el sistema de govern que preferirien tenir; també hi haurà l’opció de votar en blanc. La participació en aquesta iniciativa per crear una opinió pública sobre aquesta qüestió serà totalment anònima i voluntària.

Monarquia o república? Aquesta serà la pregunta que hauran de respondre els ciutadans que participin en la consulta impulsada per l’associació Sabadell per la República a través d’una nova plataforma, Consulta Popular Monarquia o República. Segons la seva previsió, el 14 de maig hi haurà 35 punts de votació repartits entre els set districtes de la ciutat i tots els majors de 16 anys hi podran participar. El vot serà anònim, però als organitzadors sí que els agradaria disposar d’algunes dades personals (edat, gènere, codi postal) per poder obtenir una radiografia més ajustada dels resultats, que esperen tenir el mateix dia de la votació, el 14 de maig, a les vuit del vespre. L’horari de les meses electorals, totalment simbòliques, serà de 10 a 19 hores i estaran constituïdes per voluntaris d’aquesta plataforma.

“Som conscients que aquesta consulta no podrà tenir caràcter vinculant, però és una via d’expressió, participació ciutadana i un acte democràtic amb el qual, a més, exercirem el nostre dret a decidir sobretot el que ens incumbeix”, defensa el coordinador de la plataforma pro república, Joan Balart.

Balart és conscient que hi ha la possibilitat que algú faci el viu i voti més d’una vegada, ja que no s’utilitzarà cap cens electoral ni cap registre que identifiqui als participants. En aquest sentit, reconeix que intentaran garantir el màxim de rigor possible, però que el seu objectiu amb això no és tant el d’obtenir un resultat determinat, sinó el fet d’oferir el dret a decidir i crear una opinió pública entorn aquesta qüestió. La plataforma espera haver escrutat tots els vots el mateix 14 de maig a les vuit del vespre, una hora després de tancar les urnes.

Una iniciativa més enllà de Sabadell i de Catalunya

Més de 40 ciutats arreu d’Espanya celebraran la mateixa jornada electoral de manera simultània, ja que aquesta iniciativa no és nova: l’any 2019, Sabadell va ser una de les primeres ciutats catalanes en organitzar un acte d’aquest tipus i, ara, tres anys més tard, recupera el cicle de consultes ciutadanes. Aleshores, però, la consulta sobre monarquia o república va tenir conseqüències adverses.

Un Votant en la consulta del 2019 . Autor: David B.

Alguns dels municipis que enguany s’han sumat a la iniciativa són Martorell, Tarragona, Gavà o l’Atmetlla de Mar i també alguns districtes de la comunitat de Madrid, on l’any 2018 ja hi va haver una forta participació en aquesta mateixa consulta.

Foto portada: un votant de la consulta ‘Monarquia o República’ celebrada l’any 2019 a Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.