Foto portada: presentació de l'acord. Autor: David B.

9,8 milions per construir la residència (90 places) i un centre de dia

  • La construcció estarà finalitzada l’any 2025; la residència tindrà 90 places i el centre de dia una vintena.
  • Consellera Violant Cervera (Drets Socials): “suplim un greuge històric amb Sabadell”.

Fumata blanca per la residència. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, han presentat les línies mestres de l’acord per desencallar la construcció de la residència i centre de dia Sabadell – Parc Central. El govern català destinarà 9,8 milions provinents de fons europeus per construir un centre amb 90 places residencials i 20 de centre de dia. Si es compleix el calendari presentat, les obres començaran l’any 2023 i acabaran l’any 2025. “Suplim un deute històric amb Sabadell”, ha convingut Cervera, tot recordant que Sabadell és l’única gran ciutat catalana sense cap residència pública. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha definit aquest dijous com un “dia històric després d’anys d’espera i reivindicacions”.

La Generalitat finançarà la construcció del centre, que tindrà 90 places de residència i 20 de centre de dia. Residència i centre de dia tindran una distribució independent. Tot en un edifici de 5.000 metres quadrats de planta baixa i tres plantes com a màxim al número 34-36 del carrer de Diego de Almagro cantonada Magí Colet, a la Creu de Barberà.

Segons ha explicat Cervera, la residència estarà organitzada en unitats de fins a 20 persones com a màxim amb un 70 per cent mínim d’habitacions individuals. Cada unitat tindrà espais comuns: cuina, menjador, sala d’estar i sortida a espais exteriors). És un gir de volta, unitats de convivència més petites, habitacions individuals, espais comuns a cada mòdul, sorgit després de la pandèmia del coronavirus, que va causar centenars de morts a les residències durant la primera onada. La residència tindrà també sales d’estimulació dels sentits, fisioteràpia i altres sales polivalents. Als exteriors, jardins terapèutics o una zona d’hort per afavorir l’autonomia dels residents.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, aquest migdia. Autor: David B.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, aquest migdia. Autor: David B.

Farrés ha posat en valor que “hi ha calendari i pressupost. Això és un acord i no un protocol d’intencions que no serveix per res”. No hi ha marxa enrere, ha vingut a dir. Ara va de debò. Clatellada a l’anterior govern quatripartit, que pagava l’obra i acceptava gestionar l’equipament en un acord signat l’any 2019 que no va anar enlloc. I reconeixement a la tasca de Lluis Matas, “que no està al govern però ha ajudat i és de la gent del sí”, i també amb la consellera Cervera, “amb qui ens hem entès i no sempre ens ha passat”. Finalment, reconeixement també als activistes veïnals que porten dècada i mitja reivindicant la residència.

Centre de dia

L’equipament es completarà amb un centre de dia independent, de fins a 20 places. Oferirà atenció diürna a persones grans que necessiten supervisió i assistència en el dia a dia.

Calendari

Segons el calendari presentat, la licitació del projecte començarà aquest semestre. Es preveu que les obres comencin al llarg de l’any 2023 per acabar l’any 2025. La Generalitat pagarà la construcció amb una partida de 9,8 milions dels fons Next Generation EU, com també es farà en un cas similar a Terrassa. Per què s’ha pogut fer ara el que ha estat impossible fins aquest moment? “Tenim uns diners addicionals que han permès apostar ara per la construcció de tres residències públiques”. El fet que siguin fons europeus obliga a que les inversions es duguin a terme abans del 31 de desembre de 2025 a la mateixa vegada que, diu Cervera, és una “garantia” que la residència es farà.

Gestió

La titularitat de l’equipament serà de la Generalitat. Però el mecanisme de gestió no s’ha decidit encara. De si serà gestió directa de la Generalitat o concertada amb alguna entitat o empresa “ja en parlarem més endavant”, ha dit Cervera.

Recepció a la consellera

La d’aquest dijous ha estat la primera visita institucional de la consellera de Drets Socials a Sabadell. La consellera ha visitat l’Ajuntament, ha estat rebuda a nivell oficial i ha mantingut una reunió de treball amb Farrés. En la primera presa de contacte, Farrés i Cervera també han posat altres temes sobre la taula, com les reivindicacions socials relacionades amb l’habitatge, però no han entrat en detalls.

Foto portada: presentació de l’acord. Autor: David B.

Comments are closed.