El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la ministra Raquel Sánchez i directius de Google. Autor: ACN.

Reunió a Madrid per intentar desencallar el futur de la B-40

Nou capítol de les negociacions sobre la B-40 entre els governs de la Generalitat i de l’estat. Representants d’ambdós executius es reuneixen aquesta tarda a Madrid per intentar desencallar el projecte, segons han explicat fonts de l’equip de Pere Aragonès a l’ACN. Cal recordar que el termini per tancar un acord sobre la infraestructura es va acabar el 31 de març, tal com es va pactar entre PSC i ERC després del suport socialista als pressupostos.

D’aquesta manera, els dos governs es reuneixen presencialment a Madrid més de dues setmanes després que es complís la data límit. Segons Marta Vilalta, portaveu d’ERC, es tracta d’una trobada “tècnica” que confia que serveixi per “acotar” els termes del pacte. L’objectiu final és intentar desbloquejar les negociacions per la Ronda Nord, el traçat i el finançament de la qual continua generant discrepàncies entre socialistes i republicans.

Fins ara, les dues parts només s’han intercanviat documents i la d’aquesta tarda serà la primera trobada presencial a la seu del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Per part del Govern assisteixen la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el secretari general de Territori, Joan Jaume; i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas. Del govern espanyol hi participaran el secretari d’estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas, i el secretari general d’Infraestructures, Francisco Javier Flores.

El finançament i l’abast, principals punts de fricció

Aquest mateix dilluns, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha tornat a insistir en la posició del seu partit respecte a la polèmica via. Segons ha recordat en roda de premsa, l’acord inicial només estipula que la Ronda Nord ha de ser una connexió entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès. D’altra banda, el Ministeri de Transports vol deixar oberta la porta a continuar ampliant la carretera més enllà del tram pactat entre les tres ciutats vallesanes.

Pel que fa al finançament, els dos governs també han mostrat les seves diferències. Mentre que el govern espanyol proposa finançar la ronda amb la disposició addicional tercera de l’Estatut, un mètode que el govern de la Generalitat rebutja, defensant que l’hauria de pagar l’estat.

Foto de portada: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la ministra Raquel Sánchez i directius de Google. Autor: ACN.