Foto portada: Jesús Rodríguez, al ple d'investidura de Marta Farrés, votant per l'alcaldessa. Autor: Ajuntament.

L’extinent d’alcaldessa Rodríguez, absolt en la denúncia de Farrés

L’extinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez ha estat absolt de la denúncia per coaccions i amenaces que li va interposar l’alcaldessa Marta Farrés fa un any, segons ha avançat Diari de Sabadell i ha pogut acreditar aquest digital. Els fets van tenir lloc en plena configuració de les llistes electorals i van acabar amb Rodríguez expulsat del govern i del PSC, a més de denunciat als tribunals. La jutgessa considera que no hi ha proves concloents que amenacés o coaccionés Marta Farrés.

El judici es va dur a terme fa algunes setmanes al jutjat d’instrucció 2 de Sabadell, que ha absolt Rodríguez. Farrés pot presentar recurs d’apel·lació. La magistrada considera que les presumptes coaccions i amenaces no han quedat prou acreditades.

La cronologia dels fets

Farrés i el màxim responsable del PSC local, Pol Gibert, van comunicar el 16 de març a la tarda a Rodríguez que no aniria a les llistes del PSC. Segons el seu relat, Rodríguez s’ho va prendre malament i va mirar de començar una negociació per ser inclòs.

El diumenge 19 de març, Rodríguez va enviar un correu electrònic a Farrés i Gibert en el que deixava constància a presumptes irregularitats en el contracte de neteja i residus, per exemple en relació a l’increment del preu a partir de l’IPC del 2022. La sentència no entra en aquestes denúncies i les deriva al “seu oportú procés administratiu”.

El dilluns 20 de març de 2023 es va produir una reunió a soles entre Farrés i Rodríguez, al finalitzar la Junta de Govern Local. La reunió que va precipitar els fets.

Una reunió, diferents versions

La reunió del 20 de març té diferents interpretacions. Segons va relatar en seu judicial Marta Farrés i tal i com consta a la sentència, “Rodríguez va mantenir una actitud estranya. Estava rar, nerviós, i li va anunciar que no estava aquí pel correu electrònic, sinó per renegociar el seu lloc a la llista electoral. Davant la negativa de la denunciant [Farrés], el denunciat [Rodríguez] va apujar el to dient que li importava una merda el e-mail, que portava molts anys i ja sabia com anaven aquests coses, i que, si no reconsiderava la seva situació en un lloc de sortida, aniria a pels seus amics i ‘ficaria merda’ falsejant sobre la gestió de la contrata amb SMATSA”.

Per la seva part, Rodríguez va negar aquests fets i va assegurar que els correus al voltant de la concessionària els va fer per “deixar per escrit diferents irregularitats amb la finalitat que se solucionessin abans de la seva sortida i que així la seva gestió fos transparent”.

El tinent d’alcaldessa Pol Gibert va declarar com a testimoni al judici i va assegurar que Rodríguez els va advertir el 16 de març que “es penedirien” de la decisió, cosa que Rodríguez va negar al judici. El 20 de març, Gibert es va trobar Farrés sortint de la trobada amb Rodríguez. “Estava desencaixada i tremolant”, va dir Gibert al judici. Segons palesa la sentència, Farrés va trucar per telèfon a un centre mèdic cap a les 15.30 d’aquell dia. Li van diagnosticar una crisi d’ansietat per la qual li van receptar un tranquil·litzant i li van donar visita per l’endemà.

Crisi de govern sense conseqüències electorals

Després d’aquella reunió, les relacions entre Farrés i qui almenys sobre el paper era el número 4 del seu govern es van trencar. Es va obrir una crisi de govern a dos mesos de les municipals (que no va tenir cap cost electoral per al PSC, perquè van passar de 10 a 14 regidors, amb majoria absoluta inclosa) i tot plegat va acabar als tribunals.

“Crispació” i “comportament desagradable” sí; delicte no

Ara la sentència absol Rodríguez. Certament del testimoni de les dues parts la jutgessa veu un clima de “crispació”. Quedar fora de les llistes “va poder despertar enuig en [Rodríguez]”. Fins i tot seria “una reacció normal”, considera la magistrada, que veu possible un “comportament desagradable o impertinent de Rodríguez”. “No dubto en cap moment que la denunciant tingués un atac d’ansietat o una situació anímica vulnerable”, insisteix.

Malgrat tot, la jutgessa no creu prou acreditada la situació per condemnar Rodríguez per un delicte lleu de coaccions o amenaces. Farrés pot presentar recurs d’apel·lació. Rodríguez considera que tot plegat va ser una maniobra per purgar-lo.

Foto portada: Jesús Rodríguez, al ple d’investidura de Marta Farrés l’any 2019, votant per l’alcaldessa. Autor: Ajuntament.

Comments are closed.