Foto portada: percentatge de vot per formació política, segons el sondeig fet entre gener i febrer de 2022.

El PSC guanyaria avui les municipals de 2023 augmentant l’avantatge

El Partit dels Socialistes de Catalunya obtindrà una àmplia victòria a les municipals de l’any 2023, segons una enquesta telefònica realitzada per l’institut Target Point a prop d’un miler de sabadellencs. A falta de 15 mesos per a les municipals, els socialistes consoliden i augmenten el seu avantatge. ERC, la Crida i Junts tindran resultats similars als de fa tres anys. La coalició En Comú Podem tornarà al ple recuperant part de l’espai perdut. Ciutadans perdrà vots i regidors però entrarà al ple municipal de nou mentre que Vox podria fer-ho i el PP en quedarà fora.

El sondeig es va dur a terme entre el 27 de gener i el 3 de febrer per la consultora Target Point. Per tant, després de la campanya nadalenca i abans de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó. La mostra va ser de prop d’un miler de sabadellencs (987 en total). Se’ls va entrevistar per telèfon, amb un marge de confiança del 95,5 per cent.

Àmplia victòria socialista

El principal titular seria l’àmplia victòria del Partit dels Socialistes, que guanyaran suports i representants en relació a l’any 2019, tot i que quedaran lluny de la majoria absoluta. El sondeig els dona 11 regidors i un 35 per cent de vots. Hauran de seguir pactant.

L’enquesta consolida els set regidors del principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana de Catalunya, qui creixerà en percentatge de vot. També tindrà més suports Junts per Sabadell, quedant amb una representació similar a l’actual però convertint-se en la tercera formació del ple. Dins els partits independentistes, es detecta una certa caiguda de la Crida per Sabadell, que passaria de l’11,1 per cent de vots l’any 2019 al 10 per cent l’any 2023 i haurà de lluitar per mantenir el seu tercer edil.

Percentatge de vot per partits polítics. Autor: Target Point.

La que ara és quarta formació en vots al ple, Ciutadans, pateix un retrocés en vots i representants. Tot i així no desapareixen i entraran al plenari per tercer cop. Es deixarà gairebé la meitat de vots. Si l’any 2019 van obtenir un 10,2 per cent de vots i tres regidors, l’any vinent n’obtindran el 5,9 per cent de vots i entre un i dos regidors. Ciutadans salvarà el 5 per cent a Sabadell, segons el sondeig. Qui no ho farà serà el Partit Popular, que segueix caient fins el 2,6 per cent (l’any 2019 va tenir el 2,9 per cent de vots). Els populars ho tenen més que difícil. Vox, amb l’1,86 per cent de vots fa tres anys, creix amb força. Però encara no entraria al ple, perquè no salva el topall del 5 per cent. El partit d’extrema dreta es queda, ara per ara i a falta de 15 mesos pels comicis, amb el 4,6 per cent de suports. A les autonòmiques de l’any 2021 van obtenir el 7,83 per cent de vots a Sabadell.

Qui recupera terreny serà la coalició En Comú Podem, un cop s’ha reconstituït de la trencadissa de 2019 entre Sabadell en Comú i el Podem de Marta Morell, i aniran de nou plegats. Si per separat van tenir el 9,2 per cent de vots, ara en tindran menys, el 7,2 per cent. Però anant de la mà tindran un parell de regidors quan fa tres anys només Marta Morell, per Podem, va accedir al ple i Joan Berlanga, per Sabadell en Comú, en va quedar fora.

PSC i Junts sumarien majoria absoluta

Amb aquests resultats la victòria del PSC serà molt àmplia però no tindran majoria absoluta. Farrés ha pactat des del 2019 amb Junts per Sabadell i l’aritmètica permetria seguir-ho fent per arribar als 14 edils. De fet, si es descarta la gran coalició amb ERC, el pacte PSC-Junts sumarà majoria i és la via natural d’entesa per tenir un govern estable. Amb aquests resultats, la col·laboració PSC-Junts estaria més que consolidada.

En un segon terme, el PSC també podria arribar amb un pacte amb En Comú Podem i Ciutadans, per exemple. I gens descartable donada la comoditat del resultat: Farrés governant en solitari amb aliances variables a dreta i esquerra o puntuals amb Junts des de fora però amb assessors juntaires a dins (és a dir, com ara).

En canvi, les alternatives a Farrés són complexes. Molt difícils. Només serien possibles si Junts volgués canviar de socis, sigui amb la fórmula quatripartita (ERC, Junts, Crida, Sabadell en Comú Podem) o el front ampli d’esquerres (ERC, Crida, Sabadell en Comú Podem) amb suport extern de Junts, que és l’opció favorita dels republicans. El govern netament independentista no sumarà 14 regidors.

El govern Farrés aprova

L’enquesta també pregunta sobre la valoració de la tasca de l’actual govern municipal. Aprova sense arribar a la nota. Obté 5,89 punts sobre 10, entre el que abans es deia ‘Suficient’ i ‘Bé’. Els votants de tots els partits aproven l’executiu municipal, amb l’única excepció dels votants de Vox (que donen al govern Farrés un 4,4) i sobretot els de la Crida per Sabadell (que li donen un 3,52).

La percepció és que la ciutat ha millorat en els darrers tres anys. Així ho indica el 53 per cent dels enquestats: el 42 per cent creu que ha millorat una mica mentre que l’11 per cent creu que ha millorat molt. El 21 per cent creu que ha empitjorat (el 14 per cent creu que una mica, el 7 per cent restant creu que ha empitjorat molt) mentre que el 24 per cent, un de cada quatre enquestats, creu que està més o menys igual.

Els impostos, el pitjor; el transport públic, el millor

Els elements de gestió de la ciutat menys valorats, i que suspenen, són el nivell d’impostos (4,61 sobre 10), l’habitatge i el foment de la rehabilitació (4,91 sobre 10) i la transparència i la lluita contra la corrupció (4,96 sobre 10).

En canvi, el més destacat és la qualitat i freqüència del transport públic (7,17 sobre 10), els equipaments esportius (6,51 sobre 10) i l’oferta comercial i els mercats (6,48 sobre 10).

Fitxa tècnica

El sondeig es va dur a terme entre el 27 de gener i el 3 de febrer per la consultora Target Point. per encàrrec d’una formació política amb presència a l’Ajuntament. Per tant, l’enquesta es va fer després de la campanya nadalenca i abans de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó. La mostra va ser de prop d’un miler de sabadellencs (987 en total). Se’ls va entrevistar per telèfon, amb un marge de confiança del 95,5 per cent.

Aquest diumenge iSabadell publicarà la segona part del sondeig, centrada en la valoració personal dels líders polítics, el seu nivell de coneixement i aprovació popular i els pactes preferits per la ciutadania.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: percentatge de vot segons el sondeig i segons els resultats de les municipals de l’any 2019.