Foto portada: els portaveus de Cs, ERC, Morell, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, Marta Farrés, la regidora d'Esports, el portaveu del PSC, la de la Crida i el de Junts. Autor: David B.

To feminista de Farrés a la recepció de Festa Major: “les regidores pensem ballar i passar-ho bé”

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha obert la recepció de Festa Major amb un discurs de marcat to feminista, on ha reivindicat de nou que “només sí és sí” i on ha recordat que les dones, també els càrrecs públics, tenen dret a passar-ho bé i ballar. Ho ha dit amb el teló de fons de la polèmica amb la festa a la seva residència de la primera ministra finlandesa que ha marcat aquest mes d’agost. Unes 250 persones s’han aplegat a l’Estruch.

Primera recepció de Festa Major en tres anys. L’anterior va ser l’any 2019, quan Farrés portava menys de tres mesos al càrrec. La d’ara és l’última abans que l’Ajuntament renovi la seva composició. De ben segur, alguns dels electes que han pujat a l’escenari l’any vinent no hi seran i altres potser tenen noves funcions. Ho diran els sabadellencs a finals de maig de l’any vinent en primera ronda i els pactes entre partits al juny en segona.

Unes 250 persones s’han aplegat a l’Estruch en un acte que serveix per retrobar-se en la transició entre les vacances d’agost i la Festa Major. Representants polítics i de la societat civil (entitats socials i culturals, sindicats, patronals, clubs esportius o moviment veïnal) s’han retrobat durant una hora i mitja.

Recepció de Festa Major 2022
Recepció de Festa Major 2022
Recepció de Festa Major 2022
Recepció de Festa Major 2022
Recepció de Festa Major 2022

En el seu discurs, Farrés ha agraït les entitats la seva implicació any rere any amb la Festa Major, també a patrocinadors, i ha reconegut que l’actual govern tenia una espineta clavada amb la festa. En realitat, és la primera que poden organitzar al 100 per cent. La del 2019 la van trobar embastada (i no va sortir gaire bé, amb el pregó més accidentat de la història divendres i greus aldarulls a l’Eix Macià l’endemà). Al 2020 es va suspendre per la covid. I l’any 2021 es va fer en format minúscul: el protagonisme se’l van endur les crítiques de les entitats a l’Ajuntament, els botellots i a sobre es van produir dues agressions sexuals al Parc de Catalunya. L’executiu municipal, Farrés ha mencionat específicament els regidors de Cultura, Carles de la Rosa, i d’Esports, Laura Reyes, desitgen una festa major de normalitat. Serà la mesura de l’èxit. El clàssic ‘no news, good news‘. La millor notícia és que no hi hagi notícia.

A banda del record a la pandèmia, i els agraïments habituals, Farrés ha fugit de fer un repàs de les accions municipals a nou mesos de les eleccions. En un discurs no gaire llarg, el més destacable ha estat el clar to feminista.

“No volem cap agressió, ni violència ni vexació de cap tipus. La violència no només és agredir, la violència és qualsevol violència física de paraula o discriminatòria. En aquesta Festa Major volem igualtat, volem respecte i volem recordar que només sí és sí.”

Sense referir-s’hi directament, Farrés ha portat la polèmica que ha marcat l’estiu a Finlàndia fins a Sabadell i ha reclamat el dret de totes les dones, també les que són càrrecs públics com ella mateixa o les regidores, a divertir-se, ballar i cantar.

Els exalcaldes Juli Fernàndez (ara diputat al Parlament) i Maties Serracant han assistit a la recepció que, per cert, han seguit el discurs de l’alcaldessa plegats amb la seva bona sintonia habitual. També hi han estat els diputats sabadellencs al Parlament Joan Garcia (Cs) i al Congrés Joan Mena (En Comú Podem). Mena serà l’alcaldable d’aquesta formació al maig vinent. S’han deixat veure els exdiputats socialistes Montse Capdevila i Carlos Corcuera. També hi han assistit els alcaldes de Barberà, Xavier Garcés (PSC), i Polinyà, Javi Silva (PSC). I l’incombustible Simón Saura, qui ha assistit a totes les recepcions des de 1979 (en porta més de 40, per tant).

Qui també ha seguit des d’una posició privilegiada la recepció és una pancarta amb el missatge ‘Stop Surfcity’, penjada a la seu de l’ADENC, entitat ecologista que lidera l’oposició al projecte de la piscina d’onades.

Foto portada: els portaveus de Cs, ERC, Morell, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, Marta Farrés, la regidora d’Esports, el portaveu del PSC, la de la Crida i el de Junts. Autor: David B.