Foto portada: la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz, a Fira Sabadell. Autor: David B.

Yolanda Díaz: “hem millorat la vida de la gent però ens queda molt per fer”

Expectació a Sabadell per veure Yolanda Díaz, vicepresidenta del govern espanyol, ministra de Treball i en principi candidata a la presidència de l’espai polític a l’esquerra del PSOE. 1.300 persones s’han aplegat a Fira Sabadell per veure-la en un acte sobre la reforma laboral. Díaz ha arribat acompanyada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jessica Albiach, que han estat rebudes pel diputat i candidat a l’alcaldia de Sabadell, Joan Mena.

Es tracta del primer acte a Catalunya de la plataforma Sumar, que encapçala la vicepresidenta abans de projectar la seva candidatura a la Moncloa. A Sabadell unes 1.300 persones (500 en cadires i 800 dempeus) han assistit a l’acte, que s’ha embastat a partir d’un recull d’experiències de persones i col·lectius beneficiats per la reforma laboral impulsada per Díaz al govern central. Així hi han parlat migrants, treballadores de la llar, cambrers o el president del comitè d’empresa de Glovo. Gent que ha encadenat contractes precaris i que ara han millorat les seves condicions laborals. S’ha posat en valor la implantació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), la ‘llei Rider’, o la ratificació del conveni 189 de la Organització Internacional del Treball per les treballadores de la llar.

“No hi ha cosa que m’emocioni més que estar entre treballadors”, ha dit Yolanda Díaz, qui ha celebrat que “per fi donarem impuls a la llei de Memòria Democràtica. Hem trigat masses anys en posar en valor la legalitat republicana. Massa anys a dir a aquells homes i dones que defensaven la legalitat del país”, ha assegurat, afegint que “vull solidaritzar-me amb Lluis Companys”, just el 82à aniversari del seu afusellament. Bones paraules també per Joan Mena, per Ada Colau, presents a l’acte, i per la tradició obrerista sabadellenca: “gent que sap el que és la indústria i sap el que és perdre la indústria”. Un moviment el seu, Sumar, que “representem la majoria social, som molts més i no tenim sentit sense sumar treballadors i treballadores, riders… Ho dic aquí per molt que cridin. Per molt espanyola que sigui l’empresa. Glovo i els seus treballadors compliran la llei. Vosaltres pagueu la multa si teniu una sanció de trànsit i la llei s’aplicarà a aquesta empresa igual que a la resta d’empreses”.

Díaz, en un acte molt laborista, ha recordat que el Salari Mínim s’ha apujat més d’un 30 per cent, ha baixat més de 10 punts la taxa d’atur juvenil i la desocupació està a les xifres més baixes de la darrera dècada.

“Hem millorat la vida de la gent i d’això va la política: de millorar la vida de la gent. Sabem a qui representem al Consell de Ministres i encara hem de fer molt més”, ha seguit. Així ha avançat una reforma del sistema de pràctiques: “s’ha acabat la precarietat. S’ha acabat explotar els treballadors i treballadores joves que s’estan formant”. Pel que fa a la indústria, si es deslocalitza hauran de tornar “fins el darrer euro públic rebut”. En canvi, es rebaixen els impostos a les rendes salarials inferiors a 21.000 euros anuals mentre es pugen als que tenen més de tres milions per baixar-los dos punts a les pimes i autònoms.

Díaz ha fet bandera de la plurinacionalitat de l’Estat: “Sí, som plurinacionals i Catalunya és imprescindible”. Pal a ERC pel ‘no’ a la reforma laboral: “a vegades em pregunto, m’ho pregunto, per les raons de votar amb Vox i el PP contra la reforma laboral. Si recuperem drets no puc entendre que votessin ‘no’ corrent el risc que quedés vigent la reforma del PP”. Pel que fa a l’habitatge, Díaz ha reconegut que cal anar molt més enllà. Reitera que cal una Llei d’Habitatge i en especial una política centrada en els interessos de les famílies i no dels inversors.

Colau, Mena, Díaz i Albiach. Autor: David B.
Colau, Mena, Díaz, Albiach i Candela López. Autor: David B.

La vicepresidenta del govern espanyol està de ruta presentant la seva plataforma, que vol anar més enllà de les sigles de Podemos o Izquierda Unida per presentar-se a les eleccions generals previstes per novembre del 2023. L’acte de Sabadell ha estat molt centrat en el mercat laboral, amb presència de sindicalistes.

Vox i Frente Obrero

Doble curiositat als extrems: abans de l’acte diverses persones s’han concentrat a les portes de Fira Sabadell contra la ‘llei Rider’. Entre ells, dos militants coneguts de Vox. A dins del recinte, quan Díaz ha començat a parlar, ha estat increpada per un jove del Frente Obrero, que poc després ha abandonat la sala amb una desena de persones més entre crits dels assistents.

Foto portada: Yolanda Díaz, a Fira Sabadell. Autor: David B.