Foto portada: l'alcalde, Juli Fernàndez, i els tinents d'alcalde Joan Berlanga, Maties Serracant i Marisol Martínez.

‘Anàlisi’. Relleu a l’alcaldia, la solució final

Després de cinc mesos de negociacions, propostes, crítiques i recriminacions, s’ha verificat el relleu a l’alcaldia. Juli Fernàndez (ERC) cedirà el càrrec a Maties Serracant (Crida per Sabadell). Tanmateix no s’han esvaït ni certs interrogants ni l’imponderable que gravitarà sobre el nou govern municipal.

La qüestió del relleu a l’alcaldia ha enverinat les relacions entre els socis del quatripartit, que van dividir-se en dos blocs enfrontats. Un format per ERC i Guanyem Sabadell i l’altre per Unitat pel Canvi (UpC) i Crida. El primer defensà la continuïtat de Fernàndez, en favor de l’estabilitat de l’executiu local; el segon, propugnà el compliment del pacte de govern  que preveia el relleu a meitat del mandat. A mesura que s’acostava la data pactada pel relleu, s’incrementaren les mútues recriminacions, especialment les formulades per UpC i Crida contra ERC i Guanyem, acusades de bloquejar-lo deliberadament.

Finalment, ERC, en certa mesura acorralat per les critiques de ser el màxim responsable d’impedir el relleu, va emetre un comunicat on proposava a Serracant com el seu substitut i acusava a UpC de ser l’única formació que es negava a assumir aquesta alternativa (més info: ‘ERC defensa que ha proposat sortides‘).

Justament, en l’assemblea celebrada per el passat dissabte, UpC va agafar-se a aquesta fórmula, tot comunicant que renunciaven a ostentar l’alcaldia en la persona del seu cap de llista, Joan Berlanga, en favor de Serracant (més info: ‘UpC renunciarà a l’alcaldia en benefici de Serracant‘). Aquest moviment de darrera hora deixava sense arguments a ERC, però també a Guanyem Sabadell que fins ara s’havia mostrat contrari a que Berlanga assolís l’alcaldia. Encara que mai ho explicités públicament, estava clar que la formació liderada per Marisol Martínez no facilitaria l’alcaldia a la formació on està integrada EUiA d’on va ser expulsada després d’unes polèmiques primàries.

Aquest moviment final d’UpC s’explica per l’enorme malestar que havia generat a les seves files l’acord encobert entre ERC i Guanyem per tal que Berlanga no fos alcalde. Així si es barrava el pas al seu candidat, el suport a Serracant feia insostenible la postura de Fernàndez. Per dir-ho en termes col·loquials: l’alcaldia ni per tu ni per mi.

Així doncs, per una d’aquelles curioses paradoxes de la vida política, la Crida, que mai havia reclamat l’alcaldia, serà la màxima beneficada per les lluites intestines entre els quatre partits que composen l’executiu local. Tanmateix, no podem oblidar que una de les condicions innegociables d’Esquerra consistia en què la ciutat tingués un alcalde independentista cara al referèndum de l’1 d’octubre i Serracant és tan independentista com Fernàndez.

Tres interrogants i un imponderable

La renúncia de Fernàndez deixa tres interrogants oberts.

  • En primer lloc, s’ignora quin paper jugarà el cap de llista d’ERC en el nou govern municipal. A tenor de les seves declaracions en la roda de premsa que va anunciar la seva renúncia, tot sembla apuntar a que també podria deixar l’acta de regidor.
  • En segon lloc, tampoc s’ha aclarit la incògnita, si Serracant finalitzarà la legislatura o UpC passat el referèndum, si és que arriba a celebrar-se, tornarà a reclamar l’alcaldia atès que són, en número de vots, la primera força del quatripartit i la segona de la ciutat.
  • En tercer lloc: el nou govern implicarà la remodelació del cartipàs. Una qüestió que pot obrir un nou front de polèmiques entre els socis de govern, especialment quan les picabaralles entre ells han deixat molt malmeses les relacions de confiança política i personal. Això sense comptar que potser ERC i UpC demanen compensacions per haver renunciat a l’alcaldia i Guanyem per haver aixecat els vetos i facilitat el relleu.

En altre ordre de coses, que Serracant estigui imputat pel tema de Can Balsach –una qüestió que el va portar a apartar-se temporalment de les seves responsabilitats executives al govern local- provocarà, sense cap gènere de dubtes, els permanents atacs i desqualificacions de les forces de l’oposició. Una situació que podria contribuir a cohesionar a l’executiu local, però també a tot el contrari.

En qualsevol cas, el que sí pot assegurar-se és que avui ha començat la llarga precampanya electoral cara a les properes municipals.

Foto portada: Fernàndez (ERC), Berlanga (UpC), Serracant (Crida) i Martínez (Guanyem).