Botiga Petit

Cal Petit celebra 100 anys

Quan en Ramon Petit va néixer, feia cinc anys que el seu pare, Josep Petit, havia obert la botiga Petit 1916, especialitzada en l’espart i que estava situada al bell mig de Sabadell. Ara, en Ramon veu com l’emblemàtica botiga arriba al seu centenari.

“He crescut amb la botiga”, afirma, tot recordant les èpoques en que sent un infant ajudava al seu pare i aprenia l’ofici. Aquesta situació es va donar fins que va haver de marxar a la Guerra Civil quan només tenia 17 anys, formant part de la famosa Lleva del Biberó. “La guerra és terrible, veus morts al teu costat i no saps com acabaràs tu”, afirma. Tot i això, durant aquest període la botiga va seguir oberta, i en Ramon assegura que en cap moment va patir pel seu tancament.

Ramon Petit
Ramon Petit a la botiga. Autora: Dihör.

En tornar de la guerra, en Ramon es va desviure per tirar la botiga endavant i va seguir ajudant al seu pare, cosa que li agradava molt. “No he pensat en fer res més, sabia que em dedicaria a treballar aquí i ho volia fer”, explica mentre repassa la seva trajectòria.

Canvis en el negoci

Al llarg del temps la botiga ha anat canviant la seva manera de negoci. Al principi, quan va començar a vendre, era una esparteria i cistelleria. Va ser al cap d’uns anys que van decidir centrar-se en fer persianes. “Primer només en veníem i després vaig decidir elaborar-les jo mateix darrere la botiga”, explica en Ramon. D’aquesta etapa en parla amb orgull la seva filla Àngels, que explica que el seu pare va construir la màquina per fer aquestes persianes després de veure’n una al Museu d’Història. “És autodidacta, se’n va anar al museu d’Història i es va fabricar un teler de mà per fer les persianes des de zero, des del principi fins a l’entrega al client”, explica l’Àngels.

Tot i aquesta passió i habilitat, la baixada de vendes de les persianes, que ara ja gairebé no s’utilitzen, van fer que el negoci es comencés a centrar en les maletes, les carteres i els paraigües, que de manera gradual han atret tot el protagonisme de la botiga. En Ramon ho explica dient que “no és que nosaltres haguéssim deixat el que veníem abans, sinó que això ens va deixar a nosaltres”.

L’actualitat de la botiga

En Ramon encara es passa el dia a la botiga, però hi ha hagut un relleu generacional i qui s’encarrega de la feina ara són les seves dues filles, l’Àngels i la Rosa, i la seva néta Meritxell. “Mentre es pugui, seguiré anant a la botiga”, diu. A més de Cal Petit, dos dels seus néts també mantenen viu el negoci amb Petit Travel, que té botigues al mateix Sabadell i a Sant Cugat del Vallès.

El centenari d’aquest emblemàtic negoci familiar ja ha arribat, va començar oficialment amb l’entrada del 2016, i Cal Petit ja està treballant en els actes per celebrar aquesta data tan assenyalada.

Foto portada: Façana de la botiga Petit. Autora: Dihör.

Comments are closed.