Foto portada: una de les parades de llibres, a la plaça Doctor Robert, l'any passat. Autora: N.Bueno.

Tot el que has de saber sobre la diada de Sant Jordi

Sabadell celebra Sant Jordi aquest dimarts a la forma clàssica: activitat concentrada en un dia i laborable, això sí, ressaca de Setmana Santa i dia de tornada a la rutina. Unes 260 parades de llibres i roses i sis de llibreters es concentraran a la ciutat. 

El protagonisme literari serà per a la Colla de Sabadell, el grup d’intel·lectuals sabadellencs del qual se’n celebra el seu centenari durant aquest 2019. Així l’Ajuntament ha publicat un opuscle per divulgar el grup literari que es podrà recollir a les parades dels museus i les biblioteques municipals i també a la parada de la Comissió 100 anys de la Colla. Se n’han editat 3.000 exemplars per divulgar què va ser la Colla de Sabadell, qui en va formar part i quina va ser la seva aportació a les lletres catalanes. L’opuscle té 28 pàgines, una explicació detallada de cada membre del grup, una cronologia, una bibliografia i diverses imatges.

A més, de forma complementària, el Museu d’Art organitza un taller dedicat a un dels autors més destacats de la Colla de Sabadell, Joan Oliver ‘Pere Quart’. Es tracta del taller Va de bèsties, un homenatge al seu volum Bestiari, on Oliver descriu amb enginy la fauna per fer una sàtira del món que l’envolta. El taller es farà al Racó del Campanar.

Més de 200 parades

Segons informa l’Ajuntament, hi haurà 208 parades de llibres i roses per tota la ciutat. Al Passeig de la plaça Major, plaça Sant Roc i plaça del doctor Robert s’hi produirà la major acumulació, amb 67 parades de llibres, roses i entitats, a més de mitja dotzena de llibreries de la ciutat. L’espai ubicat entre el Passeig i l’Ajuntament per tant serà l’epicentre de la jornada de nou, compartint protagonisme amb els Jardinets de l’Espai Cultura.
Als Jardinets hi haurà més parades de llibres i roses i activitats centrades sobretot en el públic infantil i familiar. Al matí, amb públic majoritàriament escolar, hi haurà el taller familiar La xarxa de les paraulesPessigolles a la panxa del Drac. A partir de les 17 hores, s’afegiran els tallers Les cabanes de la lectura, Un llibre singular i s’instal·larà al jardí una petita rulot carregada d’un munt de contes i una narradora convidarà els assistents a entrar-hi per explicar-los. La rulot estarà fins les 20 hores. A les 18.30 hores hi haurà el concert On són les lletres, a partir de poemes de Miquel Martí i Pol, Joana Raspall, Joan Brossa o Maria Mercè Marçal.

Portes obertes als museus

Durant la jornada, els museus de la ciutat obriran portes, com també el campanar de Sant Fèlix, que es podrà visitar entre les 11 i les 13 hores i entre les 17 i les 20 hores. Es pot visitar també la seu modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell i la torre mirador de l’Espai Cultura.

Taula d’autors

Entre les 10 i les 14 hores i entre les 16 i les 20 hores, a la plaça del doctor Robert hi haurà la Taula d’Autors, amb més de 40 escriptors locals signant els seus llibres, que caldrà comprar a les parades dels llibreters.

Sessions literàries

La jornada donarà lloc a diverses lectures i representacions. Així al Racó del Campanar hi haurà la lectura pública del Centre de Normalització Lingüística entre les 11 i les 14 hores i entre les 16.30 i les 18 hores. Es dedicaran a la Colla de Sabadell, Joan Brossa i Teresa Pàmies. A les 18 hores hi haurà una sessió de contes a l’edifici consistorial a càrrec de Raig de Sol.

Biblioteques

Les biblioteques homenatjaran la poesia catalana amb l’activitat Som poetes. Durant tot el dia les biblioteques municipals tindran paradeta al Racó del Campanar. Però faran activitats als equipaments. Així a la Vapor Badia a les 17.30 hores s’explicaran contes per a infants majors de quatre anys. Després hi haurà un taller d’enquadernació d’un llibre drac. A les 18 hores, a la biblioteca de La Serra, a Torre-romeu, es farà el taller Viu el Sant Jordi a la Biblioteca, per a majors de set anys. A la biblioteca de Can Puiggener, a la mateixa hora, s’explicarà La carpa dels contes.

Entitats veïnals

Les activitats de Sant Jordi no se celebraran només al centre sinó que també es viuran als barris de la ciutat. Segons informa l’Ajuntament, l’Associació de Veïns de la Plana del Pintor organitza una ballada de sardanes, una actuació del Coro de la Plana i roses i llibres. L’Associació de Veïns d’Arraona-Merinals-Can Gambús i el Club de Petanca Arraona Merinals organitzen un iglú per explicar la llegenda de Sant Jordi al Pla de l’Amor (entre les 15 i les 21 hores)

Sardanes, castells i música per acabar

Com és habitual, a les 18 hores hi haurà la ballada de sardanes, al Passeig (18 hores). La jornada acabarà amb l’aixecada de castells, al Racó del Campanar, a partir de les 19.30 hores, i a les 20.15 hores amb un concert de Ran, Ran, Ran, organitzat per SBD Sona Jove, entitat que impulsa el festival Embassa’t.

El bus no passarà pel Passeig

Cal recordar que l’autobús no circularà pel Passeig de la plaça Major durant el dia de Sant Jordi. Així el Passeig estarà tancat al trànsit i els busos faran el recorregut d’un dia festiu.

Foto portada: una parada de llibres, a Sabadell. Autor: David B.