Terrasses al Passeig de la plaça Major. Autor: J.d.A.

El pronòstic del Gremi d’Hostaleria: un de cada 5 bars i restaurants ja no obrirà

  • La restauració pot vendre per emportar, l’11 de maig obren les terrasses i a finals de maig l’establiment al 30 per cent. 
  • Roca: “serà tornar a començar de nou”, sense beneficis fins que no hagin passat cinc anys.

Segons les xifres del president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca, un 20 per cent de tots els locals de restauració de la ciutat es veuran abocats a tancar com a conseqüència directa de la crisi del coronavirus. Els que obrin, persones que sens dubte hauran de reenfocar i adaptar el seu negoci a les noves necessitats, no obtindran beneficis fins d’aquí a cinc anys. 

Segons ha informat el govern de l’Estat, a dia d’avui el país es troba immers a la ‘Fase 0’ del desconfinament, que permet que bars, cafeteries i restaurants venguin menjars per emportar, sense oferir cap altre servei als establiments. No serà fins l’11 de març quan comenci l’anomenada ‘Fase 1’ de la ‘desescalada’: aquests locals podran posar en marxa les seves terrasses, tot i que amb l’aforament limitat a un 30 per cent.

El president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell indica que a partir d’ara es començaran a notar les conseqüències directes de la crisi del coronavirus vers el futur de la restauració: segons els seus càlculs, un 20 per cent de tots els bars i restaurants de Sabadell ja no tornaran a obrir les seves portes.

Foto portada: el president del Gremi d'Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.
El president del Gremi d’Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.

Tenint en compte que, segons Roca, a la ciutat hi ha un aproximat de 2.000 locals de restauració, aquest percentatge implica el tancament d’un total de 400. I la problemàtica no recau tan sols en els negocis que es vegin obligats a tancar, sinó que colpejarà de ple als que continuïn amb la seva activitat. Roca, que assegura haver parlat en experts en la matèria per dur a terme els càlculs, indica que els valents que reobrin les seves portes després del confinament hauran de posar el comptador a zero, “tornar a començar de nou”, i no començaran a tenir beneficis fins que no hagin passat cinc anys.

El president ha explicat que molts empresaris del sector de la restauració, com tants d’altres, s’han acollit als expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTOs) que l’Estat ha oferit des de l’inici del decret d’estat d’alarma. En aquest sentit, i tenint en compte que, en l’actualitat, els restaurants, bars i cafeteries només poden obrir per preparar menjar per emportar i que no serà fins a principis de juny que els establiments de restauració puguin donar servei a un 50 per cent del seu aforament total, les opcions més viables de molts restauradors impliquen continuar acollits als ERTOs. Tot i això, la situació és desconcertant:

“No sabem si és una opció que els restauradors continuïn acollits als ERTOs. Hi ha un caos”, ha argumentat Roca. “Sobretot pels bars petits”, ha insistit, que són els que podran donar servei a menys clients: “Qui voldrà anar a un bar amb quatre persones?”, ha lamentat el president.

I, segons els càlculs de Roca, dos de cada deu establiments hauran de veure com la desescalada comença sense ells, perquè no tindran recursos, o potser forces per afrontar un futur tan incert. Perquè tot i no haver percebut beneficis durant el tancament, “els restaurants han hagut de continuar pagant el lloguer” i també han hagut de fer front a les despeses provocades pel malbaratament alimentari. A més, segons ha indicat el president, “hi ha persones que potser per la seva edat no estan disposades a començar de nou”.

Obertura esglaonada seguint les fases del desconfinament 

Ara, tot i començar la desescalada, els restauradors tenen clar que no obtindran els mateixos ingressos que abans: durant la fase 1, que començarà l’11 de maig, només podran obrir les terrasses, acollint tan sols fins a un 30 per cent del seu aforament total. Durant la fase 2, prevista pel 25 de maig si tot va bé, ja es podran utilitzar les zones interiors dels restaurants i bars, deixant entrar a només un terç del seu aforament. I la fase 3, l’última detallada pel govern, començarà el 8 de juny si tot va bé, quan els establiments podran oferir servei al 50 per cent de la seva capacitat.

Cal esperar que el govern detalli altres restriccions que ja comencen a sonar com les mesures per respectar la distància de seguretat entre taula i taula o la retirada d’elements d’ús massiu com les cartes. És per això que, comptant amb la reducció dels beneficis que implicarà que no puguin atendre a tot el seu públic habitual, i “amb els crèdits que hauran de demanar per tornar a començar de nou”, Roca calcula que, descomptant el sou dels propietaris i treballadors, els locals no comencin a generar beneficis fins a d’aquí a cinc anys.

Adaptar-se o morir 

Aquesta és potser la premissa que hauran de seguir la majoria dels negocis si volen tirar endavant en les condicions actuals. Tot i reconèixer que actualment no saben “com s’haurà de gestionar” i quines seran les mesures de precaució postconfinament que imposarà l’administració estatal, Roca ha reconegut que l’inici de les fases suposa un retorn molt esperat. Per exemple, ara alguns restaurants ja poden començar a cuinar pels treballadors de les fàbriques, que vindran a endur-se el seu menú diari. Però l’important, segons el també propietari del conegut Els tranquils, és saber adaptar el negoci als temps que corren.

“Ens cal imaginació, talent, molta força i treball, i sobretot idees”, ha explicat Roca. “Haurem de diversificar els nostres negocis i no fer només el que hem fet sempre”, ha insistit. “Plats nous, preus nous, complementar l’oferta amb iniciatives noves per arribar a més públic”, ha conclòs.

I, per últim, el president del Gremi ha volgut destacar la importància de seguir tots els protocols d’higiene i prevenció que l’Estat consideri oportuns. “Perquè hem d’aconseguir que la gent torni a tenir confiança en què els nostres locals seran totalment segurs i compliran tots els requisits”, ha finalitzat.

Foto portada: terrasses al Passeig, l’1 de març, dues setmanes abans del tancament de la restauració. Autor: J.d.A.