Foto portada: la nova presidenta de Sabadell Comerç Centre, Eva Fernández, el 29 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.

Eva Fernández (Comerç Centre): “al centre de Sabadell li poso un bé tirant a notable”

Eva Fernández és la nova presidenta de Sabadell Comerç Centre, la principal entitat comercial de Sabadell. Agafa el testimoni de Josep Ma Porta. Fernández assegura que vol implantar una visió “crítica” i a la vegada “creativa”, per fer esdeviments, atraure talent jove i desenvolupar noves idees.

Fernández, vinculada al món del disseny i el tèxtil però sobretot ara a la restauració, vol reactivar el comerç del Centre després de la pandèmia, de la que n’han sortit prou bé, mantenint algunes línies d’actuació històriques: la necessitat de l’aparcament del Passeig, sense tancar-se a generar nous espais per a vianants, l’aposta per convertir el sector del Mercat Central en un petit Born i el manteniment de la Rambla com a tractor comercial de la ciutat. Des del seu negoci, el forn Centenari, atén iSabadell.

Quins objectius es marca a curt, mig i llarg termini en la presidència de Sabadell Comerç Centre?
A curt termini volem guanyar socis. N’hem perdut per la pandèmia. Ara n’han entrat una quinzena de nous del carrer de Sant Antoni, per exemple, que anaven per lliure i s’han associat a Comerç Centre. A més és la via d’ingressos per poder fer coses.

En segon lloc, apostes de ciutat. L’eix Rambla-Plaça Major funciona bé però la Via Massagué té grans mancances perquè ha estat deixada de la mà de Déu. Cal revitalitzar-la. L’altre objectiu és l’entorn del Mercat Central i carrer Gràcia, que té un gran potencial.

D’altra banda, volem fer accions comercials i de ciutat que es consolidin i quedin en el dia a dia de Sabadell, com fan a altres ciutats. Fer esdeveniments que animin la ciutat i mobilitzin el seu comerç.

La Via Massagué té voreres molt estretes i el trànsit segueix i seguirà passant, més encara amb el nou aparcament del centre. Què plantegen fer per posar-la al dia?
De moment volem identificar els locals buits, estudiar que funciona i que no funciona per prendre accions efectives.

A nivell general, com està el sector comercial després de la pandèmia?
Prou bé. Ens va afectar més que a altres ciutats però també ens hem recuperat millor. Hem rebotat bé a nivell de ciutat, no només de Centre. També a Ca n’Oriac, per exemple. Alguns negocis s’han hagut de reinventar però ens general ens n’hem sortit bé.

Com els està afectant la crisi de preus i la inflació?
Depèn molt del sector. Com a empresària em preocupa molt perquè ens han pujat de forma brutal el preu de les matèries primeres, com la farina. Però en altres sectors no tant.

Parlem del Centre. Com el veu? Quina nota li posa?
El veig bé tirant a notable. Tenim un centre dinàmic. Hi ha centres que han patit més que no pas nosaltres. Veig el vas mig ple. Però hem d’aprofitar el nostre potencial més.

Quines coses s’han de millorar per tenir un excel·lent?
Ens calen nous negocis, gent emprenedora, negocis que ens facin fugir de la globalització i tenir més negocis dels que donen caràcter a la ciutat. En això estem treballant molt. Volem tenir una zona de petits emprenedors al voltant del Mercat Central i els seus carrers. Els lloguers no són tan elevats per exemple en comparació a la Rambla. Tenir comerços més personalitzats.

És la idea de Comerç Centre de fa anys de fer un petit Born de Sabadell al carrer de la Rosa, Gràcia, Sant Quirze, plaça Marquilles, advocat Cirera…
Amb la pandèmia s’ha revitalitzat una mica allò més artesanal, les iniciatives més singulars. És el que volem en aquest espai. És un espai ideal per diferenciar-nos.

La Rambla és el principal eix de la ciutat. Hi ha molt comerç. Però més o menys el mateix que a altres ciutats. Què diferencia el centre de Sabadell del de Terrassa, Granollers, Igualada o Manresa?
Tenim avantatges i desavantatges. A Terrassa sempre s’havia pogut arribar amb més facilitat. Ara amb el nou aparcament del Passeig esperem que això es redreci en favor de Sabadell, on calia donar moltes voltes fins arribar. Ens pot ajudar perquè a Sabadell tenim una gran concentració i això és bo. Aparcar, comprar i passejar a peu. El pàrquing serà de gran ajuda. Sempre tenim una mica la guerra amb Terrassa.

Qui la va guanyant?
Crec que Sabadell. Almenys en el sector que més conec, el de granges-cafeteries, Sabadell sempre ha tirat més que no pas Terrassa.

Foto portada: la nova presidenta de Sabadell Comerç Centre, Eva Fernández, el 29 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.
La nova presidenta de Sabadell Comerç Centre, Eva Fernández, el 29 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.

Creu que el Passeig que s’està urbanitzant serà definitiu?
Crec que sí. Les obres s’estan fent més llargues del que pensàvem a l’inici. I més molestes. No són poca cosa. Però un cop acabin esperem que ara sigui el de debò. Ho serà.

Com valoren el futur aparcament soterrat no només tingui entrada pel Passeig Manresa sinó també pel carrer Salut?
Bé perquè ho hem lluitat molt des de Comerç Centre per reduir la rampa. Una sortida pel carrer Salut cap al carrer Convent i una sortida pel Passeig cap a Les Valls. Hi haurà una cruïlla complexa però millorarem. El pàrquing tindrà 500 places [sumant les actuals de Doctor Robert i les noves]. Si ens treuen el Vapor Turull perdrem unes 200 places de zona blava, que és de franc al migdia i a partir de les vuit del vespre. Volem ser curosos amb els preus de l’aparcament. Volem que el preu sigui flexible per no perdre gent que vulgui venir a prendre una copa o a sopar a Sabadell sense haver de pagar totes les hores d’aparcament.

Quina seria la proposta de Comerç Centre?
Un pagament flexible on en certes hores es pagui per fraccions. Si totes les hores tenen el mateix preu es desincentivarà venir a les hores on ara ja no es paga zona blava. En això estem batallant amb l’Ajuntament.

Em fa la sensació que dona per fer que un cop obert l’aparcament soterrat es trauran places del Vapor Turull de forma gairebé automàtica.
El Vapor Turull ha de ser una plaça i així està previst. No sabem quan però serà així. Per això volem arribar a un acord per tenir una tarifa mínima al pàrquing per treure places en superfície i seguir sent atractius. Si no hi ha acord, hi haurà gent que deixarà de venir perquè no estaran disposats a pagar un pàrquing totes les hores.

Quin és el plantejament actual de Comerç Centre en relació al debat entre vehicles i vianants o pacificació del Centre / no pacificació. Fa cinc anys Comerç Centre va ser bel·ligerant contra el pla de l’anterior govern municipal, com també la Cambra, l’Oficina del Centre o la Bosch i Cardellach. El quartipartit proposava un ambiciós pla de pacificació. Vostès deien que primer calia senyalitzar els aparcaments, que s’ha fet, i resoldre l’aparcament del Passeig, que s’haurà de resoldre en els propers anys. Ha arribat el moment doncs de pacificar?
És un tema delicat i en parlem molt sovint en junta. S’està produint tot un canvi social que també cal tenir en compte: la gent més jove no es mou tan en cotxe com la meva generació, per exemple.

El cert és que l’Ajuntament ja fa anys que va pacificant carrers. Es va fer amb Sant Pere, ara amb Indústria. Es volia fer el carrer Tres Crues. La tendència és que acabin sent zones de vianants. Si l’aparcament del Passeig facilita l’accés als nostres comerços i empreses, no ho veiem malament. El que demanem és que es deixin entrar els vehicles al Centre. Però també diem una altra cosa: si es fan zones de vianants, cal estudiar bé les zones de càrrega i descàrrega.

Com valora ara mateix el seu funcionament. Hi ha queixes recurrents perquè la Rambla o el carrer Gràcia estan plens de camions a les 10 del matí cada dia.
Fer zones de vianants és bonic però és inviable fer-les 24 hores al dia. Les empreses han de rebre les mercaderies. L’Ajuntament cada cop és més estricte també pel que fa a horaris. Cal trobar un equilibri.

Quina ha de ser la relació entre Comerç Centre i la resta d’associacions de comerciants de la ciutat? S’havia parlat eventualment d’una federació però la idea mai no ha quallat.
Hi ha crisi a tot el món associatiu, no només al món comercial. Ens hem de reinventar tots plegats. A Sabadell a la pràctica hi ha dues associacions potents. Ca n’Oriac Comerç, que lidera el tema de les APEUS, i nosaltres.

[Les APEUS, Àrees de Promoció Econòmica i Urbana són un nou mecanisme que dona als operadors privats, les associacions de comerciants, competències per gestionar determinats elements dels eixos comercials. Cal complir unes condicions. Ca n’Oriac Comerç n’està desenvolupant la primera de Sabadell]

Per què és farà una APEU a Ca n’Oriac i no al Centre?
Perquè al Centre estem més dispersos. Allà estan més centralitzats a l’avinguda de Matadepera i si es posen d’acord els poden aprovar l’APEU. Esperem que els vagi molt bé. Hi anem de la mà.

Comerç Centre és impulsor de l’Oficina de Dinamització del Centre, vinguda a menys. Com valora el funcionament d’aquesta oficina?
Estem parlant si aquesta associació, que en un moment va ser important, queda latent, hibernant, o es tanca. Ara és una entitat liderada pel president Jordi Molins… i poca cosa més.

Es planteja un únic mandat com a presidenta. Per tant, fins el 2026. Què voldria haver fet quan acabi el seu mandat?
Que Sabadell sigui més moderna. Més dinàmica. Amb més gent jove als comerços, més emprenedors, que són molt importants per la ciutat i pel país. Gent jove. Ho podem aconseguir.

Fernández compta amb una nova junta a Comerç Centre. Gina Parera n’és la secretària, i Paula Porta la tresorera.

Foto portada: Fernández, aquest dimecres a la tarda a la Ronda Zamenhof. Autora: Lucía Marín.