Bus Autònom Erika. Autor: Cedida.

El primer bus autònom de Catalunya vindrà a Sabadell al setembre

La Generalitat de Catalunya ha presentat la posada en circulació del primer bus autònom a Catalunya. El bus ,anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable, circularà per vuit municipis catalans entre el 7 de setembre i el 28 d’octubre. El cost total de la campanya és d’uns 300.000 euros. D’aquest total, gairebé un 50 per cent és assumit per les institucions dels municipis participants, mentre que la resta està cofinançada per la Generalitat i l’AMTU.

La gira començarà a Sant Cugat del Vallés, i el bus visitarà Sabadell del 21 al 23 de setembre. També anirà a Terrassa, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. El projecte ha estat liderat per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que reuneix 97 municipis i 3 Consells Comarcals, i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat. La Generalitat de Catalunya ha presentat la posada en circulació del primer bus autònom.

El vehicle, fabricat per l’empresa estatunidenca EasyMile i amb la francesa Transdev com a operadora, és elèctric, té capacitat per a 12 persones, sis assegudes i sis dretes, i la seva velocitat de circulació és de 18 km/h. Les rutes que realitzarà, d’entre 300 i 500 metres, seran enregistrades prèviament amb una sèrie de processos informàtics, d’uns dos dies de durada.

Els recorreguts, que seran gratuïts, només constaran d’una parada d’inici i una de final, i un enginyer especialitzat en el funcionament del bus serà en tot moment a l’interior per “ser d’ajuda als usuaris”. A més, una carpa informativa serà a les dues parades de cada municipi, i una enquesta realitzada per la Universitat de Barcelona permetrà a les institucions conèixer les opinions dels ciutadans que pugin al bus.

El president de l’AMTU, Jordi Xena, ha manifestat que els dos objectius principals són donar l’oportunitat de conèixer “un sistema de transport de desenvolupament tecnològic important pel futur” als ajuntaments, i que la població d’aquests municipis i la resta de Catalunya pugui observar en primera persona “els avantatges i possibilitats del bus sent ells mateixos “els protagonistes d’una experiència innovadora. L’arribada del bus autònom marcarà una fita històrica del nostre país, i que el 7 de setembre de 2018 passarà a la memòria com a un dia transcendental”.