Foto portada: un empleat de la fàbrica Disnou de Castellar del Vallès, fabricant mampares per protegir de la covid-19. Imatge del 30 d'abril de 2020. (Horitzontal)

Empresariat sense confiança

La confiança dels empresaris cau a nivells de rècord, segons les dades de la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial que duu a terme el Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC) cada tres mesos. Les enquestes es van realitzar just quan es va declarar l’estat d’alarma, a mitjans de març, i mostren una davallada del 32 per cent de la confiança. 

L’enquesta es fa a Sabadell i 13 municipis més de la seva àrea d’influència (la conca del riu Ripoll i també la riera de Caldes). Hi han participat prop de 200 empresaris. Si durant el quart trimestre de l’any passat la confiança dels empresaris era de 130,6 punts, a mitjans de març va caure fins els 89,3 punts. Una davallada històrica, del 32 per cent, mai vista des que es van recuperar els estudis fa tres anys.

El coronavirus i l’aturada econòmica de l’estat d’alarma omplen de pessimisme tant el present como sobretot el futur de l’empresariat, que valora negativament l’evolució del seu negoci durant el primer trimestre de l’any. Però és que el 85 per cent creuen que aniran a pitjor en el segon trimestre. En quant als sectors, són tan pessimistes els industrials com els comerciants o la resta de serveis.En quant a l’ocupació, gairebé 54 de cada 100 enquestats preveuen reduir plantilles mentre que el 45 per cent espera mantenir-les. Tres de cada quatre enquestats preveuen exportar menys i en general les expectatives per al segon trimestre de l’any són poc esperançadores.

Foto portada: un empleat de la fàbrica Disnou de Castellar del Vallès, fabricant mampares per protegir de la Covid-19. Autor: ACN.