Foto portada: presentació del llibre. Autor: David B.

Presentat el llibre que repassa la “utopia” de la TUS

La cooperativa Transports Urbans Sabadell, la TUS, va complir l’any passat 35 anys, i ho ha celebrat amb l’edició d’un llibre, que ha escrit l’historiador sabadellenc Jordi Serrano. El volum s’ha presentat aquest vespre al Teatre Principal. 

TUS, un empriu sabadellenc recull la història de la cooperativa d’autobusos, i en general la història del transport col·lectiu a Sabadell. L’empresa va ser creada en el primer mandat d’Antoni Farrés com alcalde i no sense entrebancs amb l’anterior concessionària, Autobusos Martí, i uns inicis complexos.

“L’origen de la TUS no va ser fàcil ni romàntic, va ser molt complicat”, ha recordat el president de la TUS, Francisco López. “No volia un llibre per explicar les coses maques que s’han fet, sinó per honorar tota la gent que ha fet la TUS possible. Era una petita utopia en el nostre sector i en canvi gràcies a Sabadell avui fa 35 anys”. “La TUS és un miracle laïc”, reblat Serrano, qui ha explicat els motius de publicar el llibre:

“Molta poca gent coneix la batalla de la TUS, i qui ho coneix és gent molt gran. És un llibre per explicar la història als joves i als grans per explicar que la TUS és una idea de futur. El llibre és un pont a la memòria històrica entre generacions”, ha assegurat.

“La batalla del transport va ser una lluita de l’antifranquisme a Sabadell, que va esdevenir simbòlica, com la lluita contra la Gran Via. La Gran Via no la vam guanyar, però la batalla del transport sí. Tot a Sabadell ha costat molt”, segueix. “Quan es va iniciar la TUS la ciutat tenia els carrers de fang i un servei pèssim: llargues cues per pujar als autobusos i pels règims la culpa era que no es feien cues ordenades, i es fan campanyes per ensenyar com s’han de fer les cues”, ha seguit. “Avui dia Sabadell té tres símbols: la Torre de l’aigua, el campanar de Sant Fèlix i els autobusos blancs i verds de la TUS”, ha finalitzat.

Serracant i el model cooperatiu

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha definit com a “molt i molt important” mirar enrere i aprendre de la història de la ciutat i els debats de cada moment. Ha destacat el model cooperatiu. “Cal reivindicar que un altre model d’empresa és possible”, ha seguit, recordant l’impuls del consistori d’un Postgrau universitari d’Economia Social i Solidària.

El llibre té 335 pàgines, està àmpliament il·lustrat, el dibuix de portada és del grafiter Werens i es podrà trobar a les llibreries de la ciutat.

Foto portada: presentació del llibre. Autor: David B.