Autor: M.Tornel.

La crisi del coronavirus fa pujar un 25% l’atur en mig any…sense comptar els ERTO

  • La desocupació se situa en la xifra més alta a la ciutat des del mes d’abril de 2016. 
  • El nombre de persones afectades per un ERTO no va baixar al juny malgrat el desconfinament.

L’atur registrat segueix pujant, i també els afectats per un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal. Són dos elements separats però que donen com a resultat conjunt més de 30.000 sabadellencs que podrien treballar i no ho estan fent. 

Aquest dijous s’han conegut les dades d’atur registrat corresponents al mes de juny. A Sabadell l’atur registrat ha crescut en 47 persones al juny (un 0,31 per cent). L’increment és baix per tant, però la primavera habitualment va associada a creació d’ocupació a la ciutat. Ara per ara la taxa d’atur local és del 12,77 per cent. En el que portem d’any 2020, l’atur ha pujat un 25,16 per cent. L’1 de gener hi havia a la ciutat 12.224 persones inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya. Sis mesos després, mig any, n’hi ha 15.300 persones, la xifra més alta des del mes d’abril de 2016.

Al Vallès Occidental, ara hi ha 61.987 persones a l’atur (un 11,89 per cent de la població activa). A Espanya l’atur registrat ha pujat en 5.107 persones al juny, sent el pitjor mes de juny des de l’any 2015. Tot i així, el volum d’afiliats a la Seguretat Social ha pujat amb 68.000 afiliats més, el que dona a entendre que s’han acabat alguns ERTOs.

15.000 sabadellencs afectats per un ERTO

La xifra d’atur registrat a Sabadell és notable, però es complementa amb els afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que no es comptabilitzen com aturats. Segons l’Observatori d’Economia Local, a 1 de juliol hi havia a Sabadell 15.197 afectats per un ERTO. El desconfinament, accelerat el mes de juny, no s’ha notat, ja que el nombre de persones que van perdre temporalment la feina s’ha elevat en 62 en els darrers 30 dies (un 0,4 per cent). Sabadell és una de les ciutats catalanes, la cinquena, amb més treballadors en ERTO, i la segona en nombre d’ERTOs a les empreses.

Foto portada: un home, esperant a l’oficina del SOC, abans de la pandèmia. Autor: M.Tornel.