Foto: M.Tornel.

Un de cada quatre assalariats del Vallès Occidental, en ERTO

  • A Catalunya, un 24 per cent de la població assalariada ha estat afectada per un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO). 
  • Impacte enorme als sectors de serveis.

L’Observatori del Consell Comarcal ha publicat l’anàlisi de les dades de l’afectació econòmica a la comarca arran de la crisi sanitària de la Covid-19. Fins al moment, s’han comptabilitzat fins 9.847 ERTOS, afectant a 86.724 persones, que representen més del 26 per cent de persones assalariades de la comarca. Per tant, trobem que una de cada quatre persones del Vallès Occidental han quedat suspeses de la feina des de l’inici de l’Estat d’Alarma.

Els ERTO del Vallès Occidental són gairebé el 13 per cent del total de Catalunya. Segons les últimes dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el nombre de treballadors i treballadores afectades per ERTOS a Catalunya ascendeix a més de 678.000 persones. Des del 22 de març, el nombre de persones afectades s’ha multiplicat per tres.

El Vallès Occidental és la cinquena comarca més afectada després del Baix Llobregat, el Maresme, el Bages i el Vallès Oriental. No obstant, en termes de persones afectades, només el supera el Barcelonès i el Baix Llobregat. Sabadell es el setè territori amb més taxa d’atur de la comarca (12,3%), amb gairebé 13.000 persones afectades. Badia (19’1%), Rellinars (14’8%), Ripollet (13’6%), Rubí (13’3%), Montcada i Reixac (13’2%) i Terrassa (12,9%) són els sis municipis amb una taxa d’atur superior a Sabadell.

Taxa d'atur per municipis del Vallès Occidental. Autor: Jordi M.
Taxa d’atur per municipis del Vallès Occidental. Autor: Jordi M.

El mes de març finalitza amb 52.680 persones desocupades a la comarca. Aquesta xifra és un 5,2 per cent superior a la registrada el passat mes de febrer (2.619 persones aturades més) i un 4,6% superior a la de l’any anterior (2.308 més). La taxa d’atur registral estimada per a la comarca se situa en el 11,5 per cent, lleugerament per sobre de l’estimada per a Catalunya (11,3%).

Aquest augment mensual de l’atur a la comarca s’ha produït després d’un període en què, habitualment, el nombre de persones desocupades es reduïa o augmentava poc (per sota l’1%). L’increment d’aquest mes (5’2%) és el més elevat de tota la sèrie històrica, superior al que va haver-hi durant la primera fase de la crisi.

No obstant, aquestes dades no inclouen les persones afectades per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) en no ser considerades dins la classificació d’atur registrat. Els treballadors i treballadores afectades per ERTOS es reflectiran en l’estadística de demandants d’ocupació que estan ocupats.

El sector serveis, al límit

El sector serveis aglutina el 82 per cent dels Expedients a Catalunya, amb més de 486.000 persones afectades (72%). L’impacte és especialment contundent al Comerç i a hostaleria, amb gairebé 126 mil i 133 mil persones afectades a Catalunya, respectivament.

També és important l’impacte al sector de la indústria, amb gairebé 129.000 persones afectades, en el que destaquen la fabricació de vehicles de motor  i la metal·lúrgia (32.000 i 14.000 persones afectades, respectivament). Al seu temps, la construcció aplega un 8 per cent dels expedients, amb més de 44.000 persones afectades. També es destacable l’afectació a educació i a les activitats artístiques (ambdós sectors amb gairebé 35.000 afectats).

Foto portada: el centre Ikea de Sabadell, en ERTO des del 13 de març. Autor: M.Tornel.