Giménez, alcalde de Castellar: “no es el Quart Cinturó; és la Ronda Vallès”

Segons l’Informe de Conjuntura de Sabadell i l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes que s’ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Sabadell, no es pot parlar de crisi, encara, però sí d’una “progressiva moderació” en la creació d’ocupació. El protagonista de la ponència ha estat l’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que ha interpel·lat en diferents ocasions a l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui finalment s’ha quedat sense temps per contestar. 

Les conclusions de l‘Informe de Conjuntura de Sabadell i l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes no són devastadores, però sí que afirmen que s’està vivint el que els redactors del mateix han anomenat “progressiva moderació” de llocs de treball. Tot i així, sembla que encara no es pot parlar de crisi. Durant l’acte, d’altra banda, l’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha aprofitat per posar sobre la taula alguns temes relacionats amb que li preocupen especialment. Entre ells, les desigualtats socials que s’estan donant als municipis de la comarca.

“El que impossibilita l’ascensió social a la comarca no és una qüestió de genètica, sinó de codi postal”, lamenta Giménez.

(Per a més informació sobre la desigualtat a Sabadell, consulteu els articles ‘La renda per càpita, carrer a carrer’‘Barri ric, barri pobre’). 

Des de la seva experiència com a president del Consell, exemplifica la gravetat de la situació explicant que de totes les beques menjador que es gestionen, la meitat van destinades a famílies amb ingressos anuals “que no superen els 7000 euros bruts”. En aquest sentit, proposa, buscant l’aprovació de l’alcaldessa de Sabadell, la recuperació de la històrica llei de barris, “per no tenir ciutats funcionant a dos velocitats”, explica. A més, Giménez té en compte, i l’informe ho reforça, que “el sector industrial està perdent pistonada, especialment en la generació de llocs d’ocupació”.
Paral·lelament a la presentació de l’informe s’ha produït el que semblava una conversa entre els alcaldes dels dos municipis, Castellar del Vallès i Sabadell. Giménez, per la seva banda, ha estat crític amb l’actuació de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i l’ha interpel·lat directament durant el seu discurs: “no pot ser normal que l’alcaldessa de Sabadell no tingui un àmbit de treball formal i normalitzat amb l’alcaldessa de Barcelona”, lamentava Giménez.

En aquest sentit, l’alcalde de Castellar assegura que el Vallès Occidental ha de ser “una solució per a bona part dels problemes que es produeixen a Barcelona”, referint-se a la falta d’habitatges que presenta la ciutat. Farrés, per la seva part, afegia: “em nego a que Sabadell, ni la nostra comarca, es converteixi només en una ciutat dormitori”.

Quart Cinturó o Ronda Vallès? 

El moment de tensió s’ha viscut quan l’alcalde de Castellar ha interpel·lat directament no només a Farrés, sinó que també als assistents de l’acte: “Heu de treure del vostre lèxic la paraula Quart Cinturó”, ha sentenciat Giménez. Per l’alcalde, totes les manifestacions en contra de la construcció de la Ronda Nord, quedarien sufocades si es parlés amb propietat.

“El que està liderant l’alcaldessa de Sabadell és una cosa que no té res a veure amb el Quart Cinturó, es diu Ronda Vallès”, explica. “Hem de ser capaços d’explicar que no té res a veure”, afegeix.

Això si, l’alcalde advertia que un cop el tram Terrassa-Abrera-Martorell quedés construït, “Terrassa guanyarà molta més competitivitat, resultarà molt més atractiu instal·lar-s’hi allà, que no pas a Sabadell”.

Per últim, l’Informe 

La presentació de l’informe pròpiament dita ha hagut de ser accelerada, i ha ocupat un petit espai temporal de la ponència. Amb tot, algunes dades han quedat prou clares. L’economia a nivell català continua creixent, i fins i tot s’han recuperat els nivells de PIB per càpita precrisi. Tot i així, es pot notar una “progressiva moderació de la creació d’ocupació des del 2016”. A Sabadell concretament, segons les dades de l’informe, la contractació ha caigut en un 10 per cent.

L’atur registrat es va reduir a Sabadell un 5 per cent en el primer semestre de l’any, una xifra que queda una mica per sobre de la mitjana catalana, que presenta un 4’4 per cent de disminució. També cal tenir en compte la creació d’empreses, que ha crescut moderadament a la ciutat, en un 1’1 per cent. Contràriament, la indústria del metall sembla no estar en la seva millor època, i disminueix en un 3’5 per cent a Sabadell.

Marta Farrés, que ha parlat en última instància, ha conclòs que durant la presentació han sortit a la llum temes “que cal posar a l’agenda”, però que tot es pot fer “de forma compartida”. A més, ha elogiat l’informe, i ha assegurat que és “essencial” per prendre decisions polítiques.

Foto portada: l’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, entre altres. Autor: Cambra